Grafia palkitsi Ville Tietäväisen

Kuvittaja, sarjakuvantekijä, Ville Tietäväinen (s.1970), pokkasi torstaina Vuoden huiput 2003 -gaalassa sekä Kulta- että Hopeahuipun. Grafia ry:n vuosittain järjestämään kilpailuun osallistui 1257 työtä. Kultahuippu jaettiin 10 sarjassa. Graafisen suunnittelun ja mainonnan alan kilpailussa, palkittiin 30 työtä Hopeahuipulla.

Tietäväinen sai hopeahuipun HS:lle tekemästään ”Paha maailma” -kuvituskuvien sarjasta. Tuomaristo perusteli valintaansa sanoen: ”Pelkistettyjä, puhuttelevia, hienovaraisesti kantaa ottavia kuvituksia. Teknisesti taitavat piirrokset ovat julistemaisia ja välittävät aiheen vakavuuden julistamatta kuitenkaan liikaa. Tällaiset kuvitukset pysäyttävät ihmisen lukemaan myös varsinaisen jutun.

Kuvan ja kuvituksen Kultahuippu lohkesi Tammen syksyllä julkaisemasta, Linnut ja meret albumista, joka kirvoitti tuomareilta seuraavan luonnehdinnan: ”Juryn päätös kultahuipusta oli nopea ja yksimielinen. Kansainvälistä tasoa edustava aikuisten sarjakuva-albumi on taiturimaisen hienosti tehty. Se on tasalaatuinen ja tyyli säilyy alusta loppuun ehjänä. Niukka väriskaala, vain muutaman värin ja valöörin tehosteet sekä kynän vauhdikas ja elävä jälki innostivat tuomaristoa. Ylityöstämiseltä on vältytty. Albumi on vienyt tekijältään paljon aikaa ja vaivaa, mutta työ ei ole selvästikään väsyttänyt tekijäänsä. Nuoren kuvittajagraafikon arkkitehtuuriopinnot ja lehtikuvitukset ovat jättäneet positiivisen jälkensä sarjakuvan ilmaisuun. Tekijä on ikäisekseen hämmästyttävän kypsä.”

Kvaakin toimitus onnittelee Tietäväistä sydämellisesti! Muut kuvitus -sarjassa palkitut olivat enimmäkseen valokuvia. Kirjankuvitusta edusti tänä vuonna kunniamaininnan saanut Salla Savolainen, joka kuvitti Tove Appelgrenin lastenkirjatekstin ”Nukuhan jo, Vesta-Linnea”.

Vuoden Huippujen palkitseminen on neljännesvuosisatainen perinne. Koska kyseessä on alan merkittävin palkinto, se nostattaa vuodesta toiseen vilkasta keskustelua. Kuudensadan ihmisen juhlista kertovat gaalavalokuvat lisätään Grafian sivuille ensi viikolla. Tapahtuman avulla Grafia ry pyrkii mainonnan ja grafisen suunnittelun tason nostamiseen.

Vuoden Huiput näyttely on auki Helsingissä, Design Forumissa (Sanomatalossa) 16.4.-9.5.2004. Kilpailutöiden parhaimmistosta (130kpl) koottu vuosikirja, Parasta suomalaista mainontaa ja graafista suunnittelua, julkaistaan näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Lisätietoja: Grafia ry, Vuoden huiput 2003
Linnut ja meret -albumin arvostelu Kvaakissa

8 vastausta artikkeliin “Grafia palkitsi Ville Tietäväisen”

 1. Tietäväisen kuvitukset ovat uskomattoman upeita!!! Kultahuippukin olisi ollut niistä paikallaan!

  Mutta Linnuista ja merestä olen jyrkästi eri mieltä. Se ei ole kansainvälisen tason albumi. Kansallista hyvää tasoa korkeintaan.

  Se on sitten ihan eri asia, mihin Tietäväinen pystyisi, jos voisi panostaa sarjakuvaan samalla lailla kuin kuvittamiseen.

  Eli Tietäväiselle vuoden mittainen apuraha ja tuloksena voisi olla sellaista sarjakuvaa, mitä Suomessa ei ole ennen nähty!

 2. Linnut ja meri oli enemmän taidetta kuin sarjakuvaa. Siis: Taidesarjakuvaa? D’oh!

 3. Kultahuippu tuli ja nimenomaan Linnut ja Meret -albumista. Kyllä se on kansainvälisen tason juttu. Parempiakin maailmalta löytyy, mutta vähän. Todella vähän. Ja apuraha kyllä voisi olla tommonen neljän -viiden vuoden.
  Paljot onnittelut vaan Villelle!!

  Timo

 4. pa**a kun näitä kommentteja ei voi korjata jälkikäteen, piti vielä sanomani että toki niistä kuvituksistakin olis saanu kultaa tulla.

  Timo

 5. Ville sai siis molemmat palkinnot SAMASSA SARJASSA. Kultahuippuja jaetaan joka sarjassa vain yksi.

 6. jaa, luulin että ne oli eri sarjassa.

  Itse vain arvotan kuvitukset korkeammalkle, paljon korkeammalle.

Kommentit on suljettu.