Tällä viikolla sarjakuvissa #18

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Neljäs Pieni Sunnuntai

Pienkustannetapahtuma Pieni sunnunta järjestetään neljättä kertaa sunnuntaina 21.3. klo 11.00 – 19.00. Tapahtumassa on kaupan sarjakuvia, musiikkia ja vaatteita, omakustanteita kaikki, luonnollisesti. Paikalla on kahvitarjoilu.

Mukana myymässä ovat mm. Napa, Fonal, Bad Vugum, Boing Being sekä yksityishenkilöitä.

Lisätietoja:
Järjestäjien puolesta Arttu Partinen: arduk[ät]yahoo.com
Galleria Myymälä2:n kotisivut
Galleria Myymälä2:sta uutispalstalla

Rupriikkiin näytille

Mediamuseo Rupriikki järjestää sarjakuvanäyttelyn toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin. Näyttelyyn kerätään sarjakuvia tamperelaisilta sarjakuvantekijöiltä. Osallistumisesta ei makseta, eikä kuluja korvata. Aikaa ilmoittautua on maanantaihin 5.4.2004 saakka.

Lisätietoja:
Rupriikin tiedote
Galleria puolesta Timo Kokkila: tkokkila[ät]yahoo.com

Päiväunia ja aavekaupunkeja

Edelleen näyttelyistä: Jarmo Mäkilän maalausnäyttely Galleria Forsblom Graphicsissa Helsingissä jatkuu 28.3. asti osoitteessa Pohjoisesplanadi 27 C. Näyttely on avoinna ma-pe 11-18, la 11-16, su 12-16.

Näyttelystä julkaistiin arvostelu HS-kulttuurisivulla tänään torstaina. Jukka Yli-Lassila kirjoittaa: ”Varsinaisia sarjakuvakirjojaan paremmin Mäkilä onnistuu maalatessaan sarjallisesti ja sarjakuvamaisesti.” Mäkilän maalauksia sarjakuvamaisimmillaan julkaistiin viimeksi albumissa Daydreamer (Otava 2002).

Maasian loppu

Kandalaisten Dave Simin ja Gerhardin eeppisiin mittoihin paisunut Cerebus-sarjakuva on päättynyt numeroon 300. Maasika-barbaarin vaiheita kuvannut Cerebus alkoi humoristisena fantasiasarjakuvana, mutta muuttui ajan myötä purevaksi satiiriksi ja lopulta metafyysiseksi pohdiskeluksi.

Cerebuksen viimeisinä vuosina Dave Sim julkaisi lehden lukijakirjepalstalla enenevissä määrin kummallisia tekstejään uskonnosta, politiikasta sekä miesten ja naisten eroista. Näistä hänen vuoden 2001 Tangents-esseensä on erityisen pahamaineinen.

Cerebus on kuitenkin merkittävä suunnannäyttäjä, omakustannesarjakuva, jota tekijät julkaisivat yli 20 vuotta ja joka raivasi tietä kokoelma-albumeille. Paksuja ”Cerebus-puhelinluetteloita” löytyy suomalaisista erikoisliikkeistä ja kirjastoista.

Uutuushylly

Tällä viikolla lehtihyllyistä löytyy kolme Egmontin uutuutta. Ranma ½ -sarjakuvan viides osa, ”Kissat” on nyt saatavilla. Megassa puolestaan jatkuu Bruce Jonesin kauhuvivahteinen Hulk, kuvittajana Lee Weeks.

X-men 2/2004:ssa ratkeaa ”Imperial” –tarinakokonaisuus ja veteraanikirjoittaja Chris Claremontin ja Salvador Larroccan ”X-Treme X-Men” – kyllä, se on sarjan nimike – alkaa. Lehdessä on ainakin yksi episodi, jota kannattaa vilkaista. John Paul Leon ja Bill Sienkiewicz kuvittavat episodin ”mutanttikylässä”, ja se näyttää sangen hienolta.

Nettiruudut

Antti Peltolan sarjakuvalistaussivuilla on nykyään myös kätevä sarjakuvatapahtumakalenteri.

Tällä viikolla Kvaakissa on julkaistu Vesa Kataiston arvostelu uudesta Väinämöinen-albumista.

Ettei totuus unohtuisi

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle.