Aku Ankka Oulussa

Aku Ankan monipolvisia vaiheita valotetaan tiistaina 16. maaliskuuta klo 17.30 alkaen Oulun Elokuvakeskuksen järjestämässä teemaillassa. Ikivihreästä kääkättäjästä kertoo niin elokuva- kuin dianäyttein tutkija Pekka Tuliara, joka muistetaan paitsi lukuisista populaarikulttuuria käsittelevistä artikkeleistaan, myös pitkästä työrupeamastaan Roope-setä -lehden toimitussihteerinä.

Hahmon parissa on työskennellyt kymmenittäin taiteilijoita, myös suomalainen edustus on mukana. Paitsi Aku Ankan nimikkolehden, muittenkin Disney-julkaisuiden menekki on Suomessa vahva.

Aku Ankka on yksi Disney-yhtiön perushahmoja, joka on noussut jo ikonin asemaan paitsi omalla kotikentällään, yhtä lailla amerikkalaisessa populaarikulttuurissa yleensä. Lyhytpinnainen sisupussi kehiteltiin alkujaan sivuhahmoksi lyhytpiirrettyyn Viisas Kana Kananen vuonna 1934.

Hahmo saavuttaa kohdakkoin siis 70 vuoden iän, mutta on yhä voimissaan. Kotimaassaan Yhdysvalloissa Aku Ankka tunnetaan yhä parhaiten animaatiosankarina, mutta meillä ennen kaikkea sarjakuvaversionsa kautta: onhan Suomessa yli 50 vuotta ilmestynyt Aku Ankka -lehti yhä sarjakuvamarkkinoiden kärjessä.

Aku Ankan luonnekuva on tasaantunut ajan myötä: alkuaikojen rakkarista on sittemmin tullut lähes patriarkaalinen keskiluokan edustaja. Vaikka Akun elokuvaura jäi taka-alalle jo 1950-luvulla, on sarjakuvapuolella tapahtunut jatkuvaa kehitystä. Sarjakuvaseikkailut erkanivat elokuvien perinteestä omille poluilleen 40-luvulta lähtien, erityisesti Carl Barks toi niihin eeppisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Elokuvateatteri Studiossa (Hallituskatu 7, II krs.) järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lähde:
Oulun Elokuvakeskus

Yksi vastaus artikkeliin “Aku Ankka Oulussa”

  1. Missä voi nähdä elokuvan ”Viisas kana kananen” ? Videovuokraamoista sitä tuskin löytyy?!

Kommentit on suljettu.