Tällä viikolla sarjakuvissa #16

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin. Minä olen Otto Sinisalo, uutismiehenne tällä viikolla. Olen myös sairas, joten mennään suoraan asiaan.

Kuvausryhmä Getsemanessa

Pekka Lehto suunnittelee fiktioelkuvaa Kalervo Palsasta. Rainan käsikirjoittaa Iiro Küttner. HS kertoi kulttuurisivullaan tänään, että Lehdolle on myönnetty tuotantotukea elokuvan valmisteluun. Vuonna 1987 kuollut Palsa on Kittilän tunnetuin sarjakuvantekijä ja maalari. Hän myös tekstasi koko joukon sarjakuva-albumeja. Palsan elämäntyö nostettiin postuumisti kunniaan syksyllä, 2002 kun Kiasmassa järjestettiin suuri näyttely hänen töistään.

Elokuva on siis vasta kehitysasteella, joten pidetään vielä housut jalassa. Aihe on kuitenkin kiehtova. Erityisen kiehtovalta se vaikutti, kun kuumehoureisena luin, että tekeillä on elokuva Jukka Tilsasta. Valitettavasti ei kuitenkaan.

Manga myy

Manga pelastaa ihan kaiken! Nielsen BookScan -tutkimus kertoo Viz-yhtiön julkaiseman Rurouni Kenshin -samuraimangan nouseen myydyimmäksi sarjakuvakirjaksi Yhdysvaltain kirjakauppamarkkinoilla. Kirjakaupoista on pitkään povattu uutta markkinapaikkaa sarjakuville Yhdysvalloissa perinteisten sarjakuvakauppojen markkinoiden pikku hiljaa kuihtuessa. Etenkin mangan kerrotaan myyvän hyvin kirjakaupoissa. Reima Mäkinen kertoo ilmiöstä lisää tuoreessa artikkelissaan.

Muhonen lapsellisena

Rock-aiheisen Ada-sarjakuvan tekijänä tunnettu Anne Muhonen tekee nykyään myös lastensarjakuvaa. Yhtyneiden Kuvalehtien Lemmikki-lehdessä alkoi maaliskuun numeron myötä uusi, Helena Meripaasin kirjoittama ja Muhosen piirtämä sarjakuva ”Veeran vekarat”. Musiikillisia viittauksia löytyy edelleen, kuulemma.

Uutuushylly

Kirjakaupoissa saatavilla on uusi Sissi ja Sivari -albumi. Timo Ronkainen on kirjoittanut arvion Heikki Paakkasen satiirisesta matkakertomuksesta.

Tällä viikolla lehtipisteistä löytyy uusin Tex Willer. Tuoreimmassa Hämähäkkimiehessä yksi Peter Parkerin lahjakkaimmista oppilaista yrittää jäljittää vankilasta vapautunutta veljeään, ja Hämähäkkimies joutuu miettimään tekojensa seurauksia. Uuden Dragon Ballin (nro. 7) pitäisi ilmestyä lähipäivinä.

Uutuussarjakuvia voi bongailla myös Antti Peltolan sivuilta.

Nettiruudut

Jo manittujen uutuusartikkelien lisäksi Kvaakin kolumneista löytyy Reima Mäkisen katsaus Disney-yhtymän viimeisimpiin pulmiin.

Kvaakin Vuoden 2002 parhaat sarjakuvat -äänestys jatkuu. Vielä ehdit osallistua.

Katuoja -sivustoa on päivitetty uusilla arvioilla.

Rahat ja kolmiopyörä

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Tällä viikolla kiitokset avustuksesta Reima Mäkiselle ja Rami Rautkorvelle.