Kapina ja napina Disneyllä jatkuu – Eisner edelleen lähtökuopissa

Kiista johtopaikoista Disneyn satuimperiumissa yltyi sodaksi, kun kaapeliyhtiö Comcast yritti noin kolme viikkoa sitten kaapata firman itselleen. Aiheesta kirjoitettiin Kvaakissa ensimmäisen kerran 12.2. Noin viikkoa myöhemmin saatiin tieto valtausyrityksen epäonnistumisesta. Vielä keskiviikkona viimeaikaiset riidat yhtiön sisällä eivät heilauttaneet yhtiön pörssikurssia. Pitkään yhtiön johdossa ollutta Eisneria on syytetty milloin mistäkin, mutta lopulta kiista näyttää olevan mediapeliä. Hallituksesta joulukuussa erotetut Roy Disney (Waltin veljenpoika) ja Stanley Gold (HS:n mukaan Royn sijoitusten hoitaja) ovat parhaansa mukaan pyrkineet tuhrimaan Eisnerin imagoa. Osakkeenomistajista, joihin siis Roy Disneykin kuuluu, on muotoutunut ryhmiä joilla kullakin on omat visionsa uuden hallituksen kokoonpanosta. Kauppalehden mukaan yhtiön hallituksen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse ottaa osakkeenomistajien kantaa huomioon.

Eisner sai puolet kengästä

Myöhään illalla Suomen aikaa yhtiökokouksen äänestyksessä noin 43%n edestä osakkeita omistavista äänesti Eisnerin uudelleenvalintaa vastaan. Tämän jälkeen kokoontui hallitus.
Lopputulos oli se, että Eisner (61v.) menetti roolinsa yhtiön tuolimiehenä (chairman) mutta piti paikkansa päällikköjohtajana (chief executive). Aiemmin yhtiössä Eisnerin vahvimpana tukijana pidetty, ja hallituksessa vuodesta 1995 istunut, George Mitchell (70v.) nostettiin hallituksen puheenjohtajaksi (chairman). Vuonna 1994 Mitchell oli ehdolla Disneyn presidentiksi (president of Disney) kun Eisnerin päällikköluutnantti (chief lieutenant) Frank Wells sai surmansa helikopteriturmassa.

Kun 60% ei riitä

Eilisessä kokouksessa an hallitus torjui Comcastin uuden, korotetun tarjouksen. Huutokauppa saattaa kuitenkin jatkua, ellei Disneyn osake saa nopeasti lisäpotkua. Disneyn arvo on noussut vuodessa 60% ja hallitus lupailee kasvun jatkuvan 30%:n vuosivauhtia. Disneyllä tunnutaan olevan yksimielisiä ainoastaan siitä, että liian halvalla ei firmaa myydä.

Jatko osia näytelmään luvassa

Myöhemmin eilen Eisner kertoi vielä Disneyn oman ABC networkin haastattelussa aikovansa jatkaa chief executiven virassaan vuoteen 2006. Tällöin hänen työsopimuksensa päättyy. Gold puolestaan on sitä mieltä, että Mitchellillä ei ole edellytyksiä pysyä puheenjohtajan paikalla, sillä 24% omistajaäänistä oli häntä vastaan. Vallan jakaminen Disneyn huipulla oli monenkin kommentaattorin mielestä nahkapäätös. Mikään ei oikeastaan muuttunut, ja niinpä jäämmekin odottamaan onko seuraavan jakson pääosassa veljenpoika Roy Disney, Comcast vaiko itse Eisner?
Yhtään vakavasti otettavaa nimeä Eisnerin korvaajaksi ei vielä ole esitetty. Niinpä mies saa rauhassa neuvotella itselleen riittävän suuret erorahat. Tässä suhteessa Disneyn politiikka ei nimittäin todellakaan muistuta Roope Ankan käytöstä. Michael Ovitz kuittasi vuonna 1995 140 000 000 taalaa jätettyään Disneyn presidentin viran.

Viimeksi uutisoidessani kirjoitin erheellisesti, että Roy Disney ja Stanley Gold olisivat lähteneet hallituksesta. Kauppalehti 3.3. kertoo että he saivat potkut. Muita lähteitä: HS 3.3. ja 4.3.2004
Mitchellin nimitysuutinen/Reuters
Disneyn lähtöuutinen/Reuters

Yksi vastaus artikkeliin “Kapina ja napina Disneyllä jatkuu – Eisner edelleen lähtökuopissa”

Kommentit on suljettu.