Top Shelf julkaisi sadannen albuminsa

Sarjakuvafanit Chris Stratos ja Brett Warnock ystävystyivät 1990 luvun puolivälissä. Vuoden 1997 Small Press Expossa syntyi päätös yhdistää voimat ja perustaa Top Shelf Productions -kustantamo. Miesten tuottama uusin kirja on Jeffrey Brownin Be a man. Juuri nyt yhtiö lupaa myös alennuksia nettitilauksien hintoihin.

Top Shelf nousi nopeasti, viime vuosituhannen lopussa ja 2000-luvun alussa, uuden sukupolven johtavaksi alternative-kustantamoksi. Sen nokkamiehet vieroksuivat omien sanojensa mukaan ”poliittisesti vasemmalle kallellaan olevien, graafisesti irrottelevien piirtäjien” varaan rakennettujen Fantagraphicsin ja Drawn & Quarterlyn linjaa. Tavoitteena oli luoda tarttuvia ja suurta yleisöä kiinnostavia tarinoita. Amerikkalainen kustantamo onkin onnistunut luomaan tekijöistään pieniä tähtiä. Menestystarinoita synnytetään ”ylähyllyllä” muun muassa tinkimättömällä sarjakuvien (sisällön) toimittamisella.

Top Shelfin tuotteita luetaan Suomessakin harrastajien parissa melko ahkerasti. Ehkä parhaiten kustantamo muistetaan meillä kuitenkin muutaman vuoden takaisesta nettikampanjastaan. Top Shelf menetti jakelijansa konkurssissa (lieneekö asiaa vahvistettu?!) kymmeniä tuhansia taaloja ja uhkasi mennä tästä syystä nurin. Yhtiön lähettämän sähköpostitiedotteen, ja sitä seuranneiden lukuisten www-uutisointien ansiosta, 12 tunnissa kustantamo oli hukkua uusiin tilauksiin. Tapaus osoitti että maailmasta löytyy vielä hyvää tahtoa. Se osoitti myös, että laatusarjakuvista oltiin tiukan paikan tullen valmiita maksamaan.

Top Shelfin uusimmista käänteistä on syytä mainita Craig Thompsonin, laajasti huomiota ja positiivistä kritiikkiä saanut sarjakuvaromaani, Blankets. Tänä vuonna kustantamon listalla näyttää olevan myös Underground-legenda, Spainin nimi. Monet tunnetut sarjakuvantekijät, kuten Alan Moore ja James Kochalka, jatkavat niin ikään meriittilistansa kasvattamista Top Shelfin leivissä.

Top Shelf Productions tekee yhteistyötä levittämällä USA:ssa muiden pienkunstantamoiden kuten Actus Tragicusin (Israeli), Briesin (Hollanti), Eddie Campbell Comicsin (Australia) ja Stripburgerin (Slovenia) julkaisuja. Kustantamo on toiminut jo pitkään, ja yhä paremmalla menestyksellä, sarjakuvien kirjakauppamyynnin virittelemiseksi uudella mantereella.

Lisätietoja:
– Sarjainfo 1/2002
– Chris Stratosin tunnepitoinen kiitoskirje ”TOP SHELF SAVED BY COMICS COMMUNITY…” on luettavissa ainakin Puhekupla -listan arkistosta (5.4.2002)
Top Shelfin historia