Museo rokkaa Maurin tahtiin

Ars Nova -museo avasi 3 viikkoa sitten Mauri Kunnaksen Rokataan taas! -näyttelyn. Suositun kirjailijan ja sarjakuvapiirtäjän töihin voi tutustua Turussa 4.4. asti.

Mauri Kunnas (s.1950) on tämän hetken suosituin lastenkirjailija maassamme. Viime vuoden ostetuimpien kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen TOP 15 -listalla oli peräti kolme hänen teostaan. Kunnas vei sijat 1,3 ja 12. Listan ykköstä, Seitsemää koiraveljestä, on myyty kahdessa vuodessa peräti 194 000 kappaletta.
Tekijän uran alkuvaiheet eivät kuitenkaan olleet yhtä ruusuisia. Ensimmäisen lastenkirjan myynniksi kaavailtiin vuonna 1978 Otavassa 2000-3000 kappaletta. Siihen aikaan 6000kpl oli lajityypissään huippumyynti. TV2:ssa kuitenkin kiinnostuttiin Kunnaksen Tonttukirjasta, ja se myi lopulta 17 000 kappaletta (tieto on vuodelta -83, uusintapainoksien summa lienee huomattavasti suurempi).

Nyrok City ja muita sarjakuvia

Kunnaksen kumitossujen ensiaskeita piirtäjän uralla johdatti kuitenkin vahvasti nuortenlehdissä ilmestynyt, populaarikulttuurin ilmiöitä kommentoinut, Nyrok City. Siihen mestari ammensi mukaan kaiken rakkautensa musiikkiin ja agenttiseikkailuihin. Legendaarinen sarjakuva syöpyi kaikkien 1960 ja 1970 -luvulla syntyneiden suomalaisten mieliin, ja siitä on julkaistu ainakin kaksi kokoelma-albumia. Tekijä itse suhtautui työhönsä melko huolettomasti varsinkin sen loppuvaiheessa 1980-luvulla. Aukeaman värisarja syntyi käsikirjoituksineen ja värityksineen päivässä. Fanien harmiksi osa Nyrok-originaaleista ja sarjoista on hukassa.
Kunnas käväisi rock sarjakuvittajana vielä vuonna 1995, jolloin ilmestyi albumi Mac Moose ja Jagge Migrenin tapaus. Siinä hän yhdisti uransa alkuaikojen Jerry Cottonen ja Kotlant Jaarti -sarjojen tematiikkaa Nyrok Cityn hulvattomiin rock-karikatyyreihin.

Kunnas aloitti piirtäjän työt ylioppilaskirjoitusten jälkeen tehden Stump -lehteen 1960 -luvun lopulla sarjakuvia muistuttavia pilakuvia. Vuosina 1970-1971 hänen sarjakuviaan nähtiin Taideteollisen korkeakoulun kuvallisen viestinnän laitoksen porukan julkaisemissa kolmessa Helmiä sioille lehdessä.
Kunnas jatkoi sarjakuvien parissa vielä valmistuttuaan. Hän julkaisi Hannu Salmen kanssa omakustanteen nimeltä Tapaus ”Keuruu”: Dosentti NN:n ihmeelliset seikkailut Suomessa ja Neuvostoliitossa. Vuodelta 1972, on niin ikään, peräisin

Oulun Sarjakuvaseuran Kupla lehdessä julkaistu (1983) Jeff Cotona. Jerry Cotton -parodiat huipentuivat Kotlant Jaarti -strippiin. Se ilmestyi Iltaset-lehdessä vuonna 1974, samaan aikaan kun Sarjis -lehtikin julkaisi Kunnasta. Suomen Sarjakuvaseura kokosi vuonna 1982 Kotlant Jaarti -pokkarin jota on, ilmeisen heikosta markkinoinnista johtuen, edelleen saatavissa.

Kunnas Ars Novassa 5.2.-4.4.2004

Turun näyttelyn kuriositeeteista mainittakoon Kunnaksen Apu-lehteen 1990-luvulla tekemiä tarinallisempia ajankohtaissarjakuvia. Ars Nova järjesti (18.-21.2) Turussa myös sarjakuvakurssin nuorille ja aikuisille. Opettajan toimi Juha Antila.

Lastenkirjoistaan Kunnas sai Rudolf Koivu -palkinnon vuonna 2003. Suomen Sarjakuvaseura antoi hänelle Puupaää -palkinnon vuonna 1981. Tällä hetkellä Mauri Kunnas on kansainvälisen Hans Christian Andersen -kuvittajapalkinnon Suomen ehdokas.

Lisätietoa näyttelystä
– Kunnaksen töihin voi tutustua myös ympäri vuoden Vammalassa Herra Hakkaraisen talossa.

Oheinen, Kunnaksen valokuva (syksy 1993), on kirjoittajan arkistosta.

3 vastausta artikkeliin “Museo rokkaa Maurin tahtiin”

  1. Nyrok kollektsooneja on tietääkseni kolme, Otavalta Nyrok City 1 & 2 ja Likeltä muutama vuosi sitten tullut The best änd the wöörst of Nyrok City.

Kommentit on suljettu.