Yllätysten päivä

Uusien tekijöiden kolmas Corto Maltese -seikkailu on ilmestynyt. Vaikka kahdessa aikaisemmassa ei ole ollut moittimista, niin nyt Hugo Prattin tarinoiden henki on tavoitettu erinomaisesti.

Juan Diaz Canales – Rubén Pellejero
Corto Maltese – Tarowean: yllätysten päivä
suom. Heikki Kaukoranta
ISBN 978-951-887-606-2
Jalava 2020
78 s., pehmeäkantinen, nelivärinen

Brittiläisen imperiumin pahimmat rikolliset tunnetusti karkoitettiin Australiaan. Ne, jotka eivät yhteiskuntakelpoistuneet sielläkään, päätyivät Tasmanian Porth Arthuriin. Tuon paikan hautausmaalta tapaamme Corto Maltesen, yllättävän puheliaana. Kun hetkeä myöhemmin paikalle tulee Rasputin, niin syy selviää: “Minusta [kuolleiden] kanssa on mukava jutella. Vainaja ei pysty vastaamaan.”

 
 

Corto Maltese oli saanut toimeksiannon. Hänen piti hakea hylätystä ja entisten asiakkaiden valtaamasta vankilasta sen viimeinen lukkojen takana oleva asukki, Calaboose. Salaperäisen, puhumattomana pysyvän tyynenmeren alkuperäisasukkaan tarina paljastuu tarinan aikana sopivasti annostellen.

Canales ja Pellejero ovat tavoittaneet Hugo Prattin luoman Corto Maltesen hengen erinomaisesti. Mukana on oikeita ihmisiä historian kulusta, esimerkiksi biologi Waterhouse, joka hieman kauempaa menneisyydestä tuodaan kertomaan, että eläinlajit voivat kuolla sukupuuttoon. Tämä nykyisin yksiselitteiseltä tuntuva ajatus hyväksyttiin tiedeyhteisössä vasta 1800-luvulla. Sitä ennen uskottiin jumalan kaitselmukseen, kyllä luoja pitää huolen luomistaan.

Waterhousen ajatukset saavat rinnalleen Sarawakin ruhtinaskunnan nuoren polven taloudellisen hyödyn tavoittelun. Lennätinkaapeleiden eritykseksi tarvittiin guttaperkkaa, ja sitä piti toimittaa alkuperäiskansojen elinmahdollisuuksista riippumatta. “Mutta me tarvitsemme guttaperkkaa. Sen kun otamme tilalle kiinalaisia työläisiä, ja tilanne palaa ennalleen…”

Tarinan erilaiset elementit nivoutuvat saumattomasti yhteen. On salaperäisiä munkkeja, utopiayhteisö, unenomaisia myyttejä, kansanuskomuksia ja etenkin lokkeja. Pellejero on onnistunut sommittelemaan rantalinnut ruutuihin aikaisempia lukukokemuksia herättelevästi.

Loppukohtauksessa Corto Maltese on kovin itsevarma. Se hetken miettimisen jälkeen paljasti, että tarinan lopussa ollaan tulossa Suolaisen meren balladin (suomeksi myös nimellä Corto Maltese Etelämerellä) alkutilanteeseen. Tarowean on siis esinäytös Prattin Maltese-tarinoille. Uuden albumin nimittäminen esinäytökseksi tuntuu kuitenkin vähättelevältä, Tarowean toimii hyvin itsenäisenä teoksena.