Kritiikin Kannukset Juliana Hyrrille

Huhtikuussa Suomen arvostelijain liitto ry (SARV) myönsi vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinnon sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille. Nyt, jos tautitilanne suo, on palkinnonjaon aika.

Juliana Hyrri (s. 1989) hurmasi palkintolautakunnan sävykkäällä esikoissarjakuvakirjallaan Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa 2019). Palkintoperusteluissa Suomen arvostelijain liitto (SARV) kiittelee Viron Kohtla-Järvellä syntynyttä tekijää perimmäisistä kokemuksista ammentamisesta. Viattomuuden murtuminen, väkivallan liian varhaisen läsnäolo, tuskanhikinen häpeä, ensimmäiset orastavat menetykset ja poissaolon ajatukset ovat tuttuja sekä taiteesta että todellisuudesta.

Hyrrin piirrostyyli on lähellä Katja Tukiaisen ja Amanda Vähämäen jälkeä, mutta on silti hyvin omaleimaista. Valitsijat summaavat:

”Satakieli joka ei laulanut korostaa piirrostyylein sitä, että kertomusten voi tulkita olevan hiukan eri vaiheista lapsuuden latenssiaikana. Ne kietoutuvat vähäeleisesti mutta jäntevästi toisiinsa: yksin paljon, yhdessä enemmän.”

Kritiikin Kannuksia on jaettu vuodesta 1962 lähtien. Sarjakuvataiteilijana tunnustuksen on aikaisemmin saanut Ville Tietäväinen vuonna 2004.

Palkinnonjakotilaisuus järjestetään Galleria Huudossa Helsingissä 3. syyskuuta klo 13. Tilaisuudessa Kritiikin Kannukset -lautakunnan puheenjohtaja, kriitikko Ville Hänninen lukee palkintoperustelut ja lautakunnan jäsen, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja haastattelee palkinnonsaajaa. Tilaisuudesta tehdään myös verkkotallenne.

* Sarvin tiedote: Vuoden 2020 Kritiikin Kannukset -palkinto sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrille
* Auli Särkiö-Pitkänen: Viiva tarinan armoilla
* Kvaakin arvio

Kvaakissa voi keskustella Hyrrin sarjakuvista