Suomen kuningaskokelaana

Vuonna 1918 Suomen kuninkaaksi haviteltiin Hessenin prinssiä Friedrich Karlia. Matti Nieminen on käsikirjoittanut ja Anssi Rauhala sovittanut ja piirtänyt tuon kuningasseikkailun historialliseksi sarjakuvaksi.

Matti Nieminen – Anssi Rauhala
Väinö I Suomen kuningas
täysiKÄSI 2020
ISBN 978-952-69327-3-6
72 s., kovakantinen, mv

Kuten Heikki Paakkasen sarjakuvia lukeneet tietävät, niin Suomi julistautui itsenäiseksi neljä kertaa ja niistä viimeisintä kertaa juhlistamme katselemalla kättelemistä televisiosta. Jahkailu oman valtion perustamisen kanssa jatkui seuraavana vuonna, ja se sai tunnettuja verisiä ja moniin suuntiin repiviä linjauksia. Yksi niistä oli kuninkaan valitseminen Suomen valtaistuimelle.

Matti Nieminen kertoo jälkisanoissa innoittajanaan olleen Anders Huldénin teos Kuningasseikkailu Suomessa 1918 (1988). Käsikirjoittaja kertoo pohtineensa tarinan kertomista useilla eri tavoilla, mutta lopulta näkökulmaksi valikoitui Hessenin prinssin omat kokemukset. Valinta on erinomainen, koska henkilön kokemusten kautta kertominen mahdollista useat erilliset poliittiset taustatarinat.

Jos ajatellaan Suomessa vuonna 1918 tapahtunutta, niin viimeisen sadan vuoden aikana näkemykset niistä ovat muuttuneet huomattavasti. Pitkään puhuttiin kansalaissodasta, nyttemmin on vakiintuneemmin puhuttu sisällissodasta. Viimeisimpien tarkkaan harkittujen puheenvuorojen perusteella olisi asiallisinta puhua ensimmäisestä maailmansodasta Suomessa. Kuten tästä käsillä olevasta sarjakuvasta käy ilmi, niin Suomen kuninkaanvalintakin oli vahvasti kytköksissä sodan kulkuun ja suurvaltapolitiikkaan.

Hessenin maakreivi Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel (1868-1940) halusi kuninkaaksi. Hän oli naimisissa keisarin siskon kanssa, joten toiveelle oli hyvät perusteet. Silti pyyntö Suomen kuninkaaksi oli yllätys. Toiveissa oli nousta sodan päätteeksi jonkun Baltian maan valtaistuimelle.

Sarjakuvassa keskitytään niihin muutamiin kuukausiin, jolloin Friedrich Karlista leivottiin Suomen kuningasta. Suomen ja Saksan tapahtumat limittyvät päähenkilön kautta paremmin kuin keskimääräisessä Suomen historian yleisesityksessä. Tosin sarjakuvakäsikirjoittajalla on suuremmat vapaudet käsitellä aihettaan kuin historiankirjoittajalla.

Väinö I on Matti Niemisen ensimmäinen sarjakuvakäsikirjoitus. Aikaisemmin hän käsikirjoittanut muun muassa teatterille. Sarjakuvaksi sovittamisessa Anssi Rauhalan laaja ammattitaito on epäilemättä ollut lopputuloksen kannalta hyödyksi. Heikki Paakkasen kaltaista tosiasioilla revittelyä Väinö I ei tarjoa. Syntynyt historiallinen sarjakuva on tasapainoinen ja uskottava kertomus.