DC-Spesiaali,

DC Comics-yhtiön sarjakuvatuotantoa on ilmestynyt viime vuosina suomeksi harvakseen, vuonna 2004 tilanteen korjaa kuusi kertaa ilmestyvä DC-Spesiaali. Tosin tällä nimellä on ilmestynyt yksittäisiä lehtiä jo 1990-luvulla.

DC-Spesiaali 1/2004
Egmont-kustannus
Useita tekijöitä

DC-Spesiaali sisältää kolme eri sarjakuvaa: Teräsmiehen, Batmanin ja lukuisia sankareita yhdistävän Valtakunnan ja voiman. Viimeksimainitussa esiintyvät keskeisissä rooleissa myös ensinmainitut.

Teräsmiehen Synnyinoikeus ja Batmanin Hush ovat molemmat melko tuoreita seikkailuja ja käsittääkseni kummatkin ovat menestyneet paljon paremmin kuin muut sankareiden julkaisut samoihin aikoihin. Joka tapauksessa tässä meillä on DC:n ylivoimaisesti suosituimmat sankarit.

Teräsmiehen kirjoittajana on tällä kertaa Mark Waid joka kirjoittaa Kryptonin Viimeisen Pojan alkuperäkertomuksen uusiksi ties kuinka monennen kerran. Vielä ei voi tietää, kuinka hyvin hän onnistuu, koska Synnyinoikeus on kuuden osan mittainen sarja. Yllättäen Waid on ottanut vaikutteita televisiossa pyörivästä Smallville-sarjasta. Piirtäjänä toimii Leinil Francis Yu jonka Marvel-fanit muistanevat Wolverinesta. Piirrostyö on parasta Yuta tähän asti.

Batman: Hush alkoi jo vuonna 2003 Mega 7/2003:ssa ja DC-spesiaali jatkaa siitä mihin silloin jäätiin. Ei välttämättä kovin hyvä ratkaisu. Hushia kirjoittaa Jeph Loeb, hienoja Batman-tarinoita ennen kirjoittanut herrasmies. Nyt ei valitettavasti päästä Long Halloweenin tai muidenkaan tasolle, ihan hyvää perusbatmania kuitenkin. Piirtäjänä toimii Ryhmä-X.n vanha luottomies Jim Lee, joka hallitsee etenkin naisellisten ulottuvuuksien piirtämisen. Vaikka eihän tuommoisia naisia oikeasti olekaan.

Valtakunta ja voima on koosteen vanhin sarja, ja allekirjoittaneelle tuttu jo vuosien takaa. Nyt julkaistavassa ensimmäisessä osassa eläköityneet vanhat sankarit alkavat toiminnan uudelleen ja kohtaavat uusia. Kirjoittajana on jälleen Mark Waid ja Taiteesta isolla kirjoitettuna vastaa Alex Ross, Marvels-kirjasta tuttu valokuvantarkoin maalauksin kuvittava mestari.

Idea kolmen eri sarjan julkaisusta ei ole hyvä, parempi ratkaisu olisi ollut julkaista ensin Hush loppuun ja Synnyinoikeus sekä Valtakunta ja voima omissa numeroissaan Mega-lehden tapaan. Mutta ehkä tämä onkin kustantajan taholta kokeilu, myydä yhtä aikaa Teräsmiestä, Batmania ja näyttävää taidesarjakuvaa. Vuoden 2004 kuluessahan sitten näemme oliko ratkaisu onnistunut. Toivotaan parasta. Voihan nämä lukea sitten vuoden kuluttua omina kokonaisuuksinaan.

Batmanin omaa lehteä kustantaja Egmontin kannattaisi edelleen kokeilla. Paljon hyvää tavaraa on yhä julkaisematta suomeksi ja uuttakin hyvää tulee yhä silloin tällöin. Teräsmiestä kokeiltiinkin muutama vuosi sitten, mutta edellisen suomennoksen jälkeen on Teräsmiehen elämässä tapahtunut niin paljon kaiken näköistä että lukijalla riitti ihmettelemistä missä mennään. Batmanissa tätä ongelmaa ei ole ollut.

Kvaakissa keskustellaan DC -Spesiaaleista
Kvaakissa keskustellaan DC-Spesiaali 6/2004:stä, Teräsmies – Punatähden poika

6 vastausta artikkeliin “DC-Spesiaali,”

 1. Superman Birthrightin seitsemäs osa ilmestyi tässä kuussa ja yhdeksäs pitäisi ilmestyä huhtikuussa. Tiedä sitten, ilmestyykö viellä kymmenes osa, mutta yhdeksän nyt ainakin.

 2. Ai niitä tulee niin monta ja julkaisu on aloitettu Suomessa jo ennen kuin kokonaisuus on saatu alkuperämaassakaan kasaan.

 3. Kun Hushia alettiin julkaisemaan Suomessa, niin viimeinen osa ilmestyi muistaakseni samalla viikolla kuin Mega. Kun julkaisusuunnitelmaa tehtiin, niin Hush tuskin oli lähelläkään loppua. Samoin Ultimates. 13 ja viimeinen osa ensimmäisestä volumesta ei ole vielläkään ilmestynyt, se on jo kuukausia aikataulusta jäljessä. Seuraava volume (joka alkaa uudestaan numerosta 1) pitäisi alkaa syksyllä.

  Ilmeisesti suunnitelmia ei ole kovin koaa lyöty kiveen. Viime kesäkuussa tulleen Hulkin sijaan meidän piti alunperin saada jotain DC:n materiaalia, jos oikein muistan..

 4. Minusta DC -sarjakuvien niputtaminen oli hyvä ja onnistunut ratkaisu, tietysti ostajaa ärsyttää jos jokin osioista ei maistu, mutta raha on jo tuhlattu. En minäkään tuosta Teräsmiehestä piitännut, alku oli komean näköistä, mutta muuten tuli mieleen joku Mustanaamio. Teräsmies on hankala hahmo, vaatii erityisen käsikirjoittajan saadakseen kiinnostavan ja ”uskottavan” tarinan tehtyä puhtoisella, kaikkivoipaisella, ristiriidattomalla hahmolla.

  Miller kirjoittaa hyvin Teristä, samaten viimevuotinen, oliko se Immonen tekijä, Teris spesiaali oli yllättävän nautittava paketti.

  Liekö toi uusi Batmani kovinkaan kummoista tarinaltaan, mutta minut yllätti se että Jim Lee on niin kovassa terässä, piirtää komeaa actionia. Kingdom Come joskus yhtenä pötkönä luettuna tuntui vähän puuduttavlle, vaikka idea ja toteustus onkin laadukasta. Näin jatkokertomuksena se saavuttaa mielessäni ainakin suuremman jännitysmomentin (vaikka sen jotenkuten muistankin).

 5. Mark Waidin kynäilemä Birthright on kaiken kaikkiaan 12-osainen maksisarja, joka päättynee rapakon takana viimeistään syksyyn mennessä…

 6. Ihanaa. Uusin DC-spessu ilmestyi tänään ja voi luoja sen sisältämän laadun määrää! Birthrightia parempaa Teristä en ole vähään aikaan lukenutkaan ja Kindom Come on aivan omaa luokkaansa. Hush tosin paljastaa sen, miten anaalista Jeph Loeb on käsikirjoittajana. Jim Leen taidetta katselee oikein mielellään, mutta tarina on kiltisti sanottuna melkoista tuubaa.

Kommentit on suljettu.