Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää on poissa

Timo Reenpää esitelmöi Suomen sarjakuvaseuran kokoelman avajaisissa 2006. Kuva: Kalle Hakkola.
Timo Reenpää esitelmöi Suomen sarjakuvaseuran kokoelman avajaisissa 2006. Kuva: Kalle Hakkola.

Sarjakuvaneuvos Timo Reenpää (1949-2020) muistetaan parhaiten Lucky Luke -suomennoksista ja sarjakuva-aktiivina. Reenpää toimi mm. Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtajana.

Renqvist – Reenpää-kulttuurisukuun kuulunut Timo Reenpää toimi eri tehtävissä muun muassa Otavassa, Akateemisessa Kirjakaupassa ja Yleisradiossa. Reenpään kulttuuririentoihin kuuluivat sarjakuva ja japanilaiseen miekkailuun pohjautuva kamppailulaji kendo. Hän oli mukana perustamassa Suomen sarjakuvaseuraa, ja hän toimi sen kolmantena puheenjohtajana vuosina 1976-1980 ja vielä 1986.

1970-luvulla Reenpää käänsi aktiivisesti sarjakuvia. Eniten hän suomensi Lucky Luke -albumeita, mutta myös Ritari Ardentia ja Historian Suuret Seikkailut -sarjan julkaisuja. Myöhemmin hän suomensi André Franquinin Mustat sivut ja Enki Bilalin Jumalattoman näytelmän.

Reenpäällä oli hyvät suhteet Ranskan kulttuurikeskukseen, jotka mahdollistivat ensimmäiset ulkomaalaisvieraat Helsingin sarjakuvafestivaalien edeltäjinä toimineille Piirtäjäpäiville vuosina 1979 ja 1981. Sarjakuvaneuvoksen arvonimen Reenpää sai ensimmäisten joukossa vuonna 1981. Arvonimeä myönnettäessä korostettiin hänen pitkäaikaista ja väsymätöntä uurastusta Suomen sarjakuvaseuran ja suomalaisen sarjakuvan hyväksi.

Kendossa Reenpää oli maajoukkuetason urheilija. Kiinnostus lajiin tuotti myös kirjallista tuotantoa, teoksen Japanin miekat (1993). Reenpää osallistui sarjakuvatietouden kirjalliseen levittämiseen, hän osallistui Totto ja Teräsmies -kirjan tekemiseen (1983) ja kirjoitti lyhyen Sarjakuvat lasten kasvattajina -oppaan (1979).

Timo Reenpää kuoli vaikeaan sairauteen. Kvaak ottaa osaa omaisten suruun.