Al Jaffee eläkkeelle

Al Jaffee New Yorkin sarjakuvafestivaaleilla 2016. Kuva: Luigi Novi/Wikimedia Commons.
Al Jaffee New Yorkin sarjakuvafestivaaleilla 2016. Kuva: Luigi Novi/Wikimedia Commons.

Yhdysvaltalainen, Mad-lehdestä tuttu 99-vuotias sarjakuvantekijä Al Jaffee on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Jaffeen tunnetuin työ on ollut Madin taittelutehtävät (fold-in), joita lehdessä on julkaistu vuodesta 1964. Madin viimeinen uutta materiaalia sisältävä numero ilmestyy nyt kesäkuussa 2020. Mukana on tietenkin Jaffeen taittelutehtävä.

Al Jaffeen ura sarjakuvien parissa on ollut pitkä ja ansiokas. Jo maaliskuussa 2016 Al Jaffee kirjattiin Guinnesin ennätyskirjaan pitkäaikaisimman uran sarjakuvantekijänä tehneenä ihmisenä. Tuolloin uran pituudeksi laskettiin 73 vuotta ja 3 kuukautta. Nyt merkkipaalusta on kulunut neljä vuotta ja kolme kuukautta, joten koko uran pituudeksi tulee 77 ja puoli vuotta.

Jaffee syntyi 1921 liettualaisille vanhemmille Savannahissa Yhdysvalloissa.

Osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan tuolloin Abraham-nimellä tunnettu poika vietti Liettuassa. 12-vuotiaana hän palasi Yhdysvaltoihin ja sai amerikkalaisen taidekoulutuksen. Jaffee aloitti free lancerina 1941. Yksi ensimmäisistä palkanmaksajista oli Stan Leen Timely Comics. Yhdysvaltojen liittyessä toiseen maailmansotaan Jaffeesta tuli ilmavoimien piirtäjä.

Sodan jälkeen Jaffee jatkoi Stan Leen ja syndikoitujen sarjakuvien parissa. Madiin ensimmäiset piirrokset hän teki vuonna 1955. Ensimmäinen taittelutehtävä ilmestyi numerossa 86, vuonna 1964. Sen lisäksi hän teki Madiin käsikirjoituksia, piirroksia ja sarjakuvia. Muista varhaisista lehdistä voisi mainita Hufh Hefnerin julkaiseman satiirilehden Trump, jota tosin ilmestyi vain kaksi numeroa vuonna 1957.

Jo 1970-luvulla Jaffee sai lukuisan joukon erilaisia sarjakuva-alan tunnustuspalkintoja. Uuden kierroksen niitä hän on saanut 2000-luvulla. Esimerkiksi Will Eisner Hall of Fameen hänet nimettiin 2013.

Toinen Jaffeen tunnettu työ on ollut ”Snappy Answers to Stupid Question”, jota on myös julkaistu omina kirjoinaan. Kesäkuussa 2020 Washington Postin toimittaja kysyi Jaffeelta tämän teeman mukaisesti: ”Oletteko tyytyväinen työhönne Madissa?” ”Olisin tyhmä, jos vastaisin ’Ei'”, totesi Jaffee.
* Kvaakissa on keskusteltu Madista ja pitkistä urista sarjakuvien parissa.