Dropsie Avenue – Katu Bronxissa julkaistaan suomeksi joukkorahoituksella

Kvaak kustannus on joukko suomalaisia sarjakuva-alan ammattilaisia ja -aktiiveja, joiden tavoitteena on vahvistaa Suomen sarjakuvakulttuuria. Kvaak kustannus kerää Mesenaatti.me -joukkorahoitusalustan avulla rahoituksen Will Eisnerin klassikkosarjakuvan Dropsie Avenue – Katu Bronxissa julkaisemiseksi. Mukana yhteistyössä on Kustannusosakeyhtiö Sininen Jänis.
Kvaak kustannuksen ensimmäiseksi julkaisuksi valikoitu Dropsie Avenue kuuluu Will Eisnerin ”A Contract With God” -trilogiaksi kutsuttuun sarjaan, jota voidaan pitää yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Sarjan aiemmat osat Talo Bronxissa (1982) ja Elinvoima (1987) on suomeksi julkaissut Jalava.
Teoskokonaisuus kertoo elämästä New Yorkin Bronxin vuokrakasarmeissa, työläisperheiden huonomaineisissa ja -kuntoisissa taloissa. Tarinoille on ominaista henkilökohtaisuus ja vaikeiden aiheiden käsittely. Trilogian päättävä kirja kertoo Dropsie Avenuen hitaasta matkasta rappioon, sekä kuvaa amerikkalaisen yhteiskunnan piilo- ja julkirasismia.
Dropsie Avenue – Katu Bronxissa -teoksen suomentaa kääntäjä-kirjoittaja Sauli Santikko, joka on kääntänyt mm. Irvine Welshin teoksen Trainspotting sekä Robin Hobbin Näkijän taru -trilogian. Taitosta vastaa sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen, jonka aiempiin töihin lukeutuvat mm. Guido Buzzellin Trilogia sekä Charlie Christensenin Aarne Ankka – mielipuolen kuvakirja.
Joukkorahoituksen vastikkeina tarjottavat originaalipiirrokset tekevät Suomen eturivin sarjakuvataiteilijat:

JP Ahonen (Belzebubs; Villimpi Pohjola)
Petri Hiltunen (Praedor; Kalkkaro)
Marko Raassina (Kalevala; Nerd and Jock)
Ninni Aalto (Sähköjänis; Kas, kissa)
Janne Toriseva (Valas; Oswald)
Mari Ahokoivu (Oksi; Sanni & Joonas)
Pentti Otsamo (FC Palloseura; Nipa Kettu & Joe Kaniini)
Matti Hagelberg (Läskimooses; Kekkonen)
Jyrki Nissinen (Borgtron; Auttaja hai)
Ville Pirinen (Yhesti yhes paikas; Ornette Birks Makkonen)
Anssi Rauhala (Väinö I – Suomen kuningas; Professori Anni Isotalon tutkimuksia).

Joukkorahoitus on helppo tapa lähestyä lukijoita suoraan, varsinkin nyt korona-aikana, kun useimmat sarjakuvatapahtumat on peruttu. Suomalaiset kirjankustantamot ovat luopuneet sarjakuvien kustantamisesta melkein kokonaan. Kotimaista sarjakuvaa julkaisevat sarjakuvakustantamot, mutta käännössarjakuvia julkaisee enää hyvin harva. Moni merkittävä ulkomainen teossarja on jäänyt joko kesken tai kokonaan julkaisematta, niin myös Dropsie Avenue. Kiinnostus klassikkosarjakuvia kohtaan ei kuitenkaan ole laimentunut. Kvaak kustannus haluaa tarjota sarjakuvien ystäville mahdollisuuden lukea hyvää käännössarjakuvaa suomen kielellä.
William ”Will” Erwin Eisner (6.3.1917 – 3.1.2005) oli yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija, jota pidetään yhtenä tärkeimmistä sarjakuvakerronnan kehittäjistä. Hänen tunnetuin sarjakuvansa on rikossarja The Spirit, mutta sen lisäksi hän piirsi ja kirjoitti useita arvostettuja sarjakuvaromaaneja, jotka sijoittuivat hänen oman lapsuutensa ja nuoruutensa maisemiin New Yorkiin.

Rahoituskampanja on nyt avautunut Mesenaatti.me -palvelussa.

Voit osallistua keskusteluun Kvaak kustannuksesta täällä.