El Pasante

Helmikuussa 1988 Kolmostelevisiossa alkoi uusi ohjelma, Spede Special. Paremmin se tunnetaan myöhemmällä nimellä Speden Spelit. Ohjelma jatkui vuoteen 2002. Tuomas Tiainen muistaa ohjelmaa nykysarjakuvan keinoin.

Tuomas Tiainen
El Pasante – Special EP-Guide-Opas
Dead Genesis 2020

Pertti ”Spede” Pasanen (1930-2001) oli Kuopion lahja suomalaiselle elokuva- ja televisioteollisuudelle. ”Viihteen yleismies”, ”practitioner of gags” oli wikipedian mukaan suosittu Suomessa 1960-luvulta 1990-luvulle asti. Viimeiset vuotensa Spede veti Speden Spelejä, jotka alkoivat helmikuussa 1988 Spede Special nimellä. Ohjelmatietojen mukaan ohjelmassa ”Spede kilpailuttaa tunnettuja vieraitaan koko palkintorahan edestä ja järjestää temmellyksen lomassa muutakin naurattavaa näyttelemällä kumppaneineen ennennäkemättömissä sketseissa.”

Ohjelmasta TV-kriitikot eivät kirjoittaneet riviäkään. Ensimmäisen kerran ohjelma mainitaan lehdistössä ohjelmatietojen ulkopuolella Avussa heinäkuussa 1988. Se kirjoitti taitoluistelijana ja missinä tunnetusta Saila Saarisesta. Hän oli palauttamassa naamiaisasua MTV:n puvustoon, jolloin Spede tuli vastaan. Siltä tapaamiselta Spede halusi Sailan omaan ohjelmaansa Spede Special. Saila meni ja pääsi myöhemmin mukaan myös Tupla-Uuno -elokuvaan.

Spede Special muuttui parin vuoden jälkeen Spedestroikaksi Juice Leskisen perestroika-väännöksen mukaan. Etelä-Suomen Sanomat kommentoivat tullen mennen -palstalla 27.11.1988 Juicen sanaleikkiä seuraavasti: ”Voihan nimittäin olla, että koko perestroika on yhtä hauska tai yhtä mauton kuin Speden jutut. Ja kukaan ei voine kiistää Speden ja Leninin ilmiömäistä yhdennäköisyyttä.”

Syksyllä 1990 ohjelma muuttui Speden sallituiksi leikeiksi. Tälläkään nimellä ohjelma ei saanut laajempaa huomiota lehdissä. Soilikki Tarvainen Klaukkalasta kirjoitti Avun lukijapalstalle, että 21.3.1992 esitetyssä ohjelmassa kaksi kilpailijaa jauhoi purukumia. Tarvaisen mukaan ohjelma oli muuten hyvä, mutta ”olisit Spede voinut komentaa purukumit pois ohjelman ajaksi”.

Enemmän palstatilaa sai Speden Spelit, koska se oli Veikkauksen kanssa yhteistyössä toteutettu rahapeli. ”Miljoonan markan idea. Niin tätä todella voi kutsua”, Pasanen itse arvioi kehittämiään Speden Spelejä Avussa 6.11.1992. Ohjelmaan palattiin Speden kuoleman jälkeen. Lokakuussa 2001 lehdessä puhuttiin jo miljardin markan ideasta. Speden Spelit oli tuolloin edelleen maailman ainoa peli, joka oli suoraan arvonnallisesti sidoksissa tv-ohjelmaan. Veikkauksen mukaan Speden Spelit oli tämän vuoksi kiinnostaneet kovasti myös muualla maailmalla, mutta ”jostain syystä ideaa ei ole saatu toimimaan muualla”. Veikkauksessa laskettiin, että se on voinut jakaa Speden ideoilla (Spelit, Bingolotto, Maailman ympäri) yhdeksässä vuodessa yleishyödyllisiin tarkoituksiin yli 400 miljoonaa markkaa.

Tuomas Tiainen kommentoi ohjelmaa 48:lla sarjakuvaruudulla. Jokaisen ruudun näkökulma studiohuoneeseen on sama, tilanteet huoneessa vaihtelevat symbolisten hahmojen ilmestyessä tai lattiaruutujen liikkuessa ylös tai alas. Studiohuone on näyttämö, jossa lavasteita ei tarvita. Neljännen seinän läpi lukija näkee ällistyttäviä tissillisiä olentoja.

El Pasante – Special EP-Guide-Opas tarjoaa näkymän Speden Spelien henkiseen ilmapiiriin. Tässä tapauksessa kriitikon tehtäväksi jää taustoittaa teoksen maailmaa. Siksi tässä kirjoituksessa on käsitelty niin pitkään Speden, El Pasanten, myöhäiskauden televisiotuotantoa. Epävirallisissa yhteyksissä ohjelmaa on kiitelty siitä, että siinä missit hyppäsivät narua.