Karmea tarina

Aapo Kukolta on ilmestynyt tälle vuodelle jo toinen teos. Karmea tarina on kertomus Kongosta.

Aapo Kukko
Karmea tarina – Kertomus Kongosta
Zum Teufel, 2019
ISBN 978-952-5754-93-3
62 s., pehmeäkantinen, kaksivärinen

Kongon vapaavaltio oli Belgian kuninkaan Leopold II:n yksityisesti omistama maa Afrikassa vuosina 1885-1908. Kun 1900-luvun alussa Kongon inhimillisen ja ekologisen tragedian laajuus alkoi paljastua, Leopold päätti myydä Afrikan tiluksensa johtamalleen valtiolle, Belgialle. Pahimmat raakuudet lopetettiin, mutta siirtomaavalta jatkui.

Siirtomaa-ajan Kongosta on tehty jonkin verran sarjakuvia. Tunnetuin ja keskustelluin niistä on Hergén Tintti Afrikassa (alkujaan 1931). Hän teki sarjakuvan lehtensä päätoimittajan isä Wallezin ohjauksessa, tarkoitus oli houkutella emämaan asukkaita muuttamaan alusmaahan hyödyntämään sen monia luonnonrikkauksia. Tuoreemmat sarjakuvat, muun muassa Tom Tiraboscon ja Christian Perrissinin Kongo (2013, ei suomennettu), ovat ammentaneet Joseph Conradin Pimeyden sydämen (1902, suomennos 1968) aineksista.

Aapo Kukko on suunnitellut sarjakuvaa Kongon tapahtumista jo kymmenen vuoden ajan. Palaset loksahtivat paikalleen alkuvuodesta kun tekijä oivalsi, että päähenkilön täytyy olla pappi. Kongossa oli 1900-luvun alussa baptisteja lähetystyössä. Hän pääsi näkemään tapahtumat ulkopuolisena, alueella toimivista yhtiöistä tai Belgiasta riippumattomana tekijänä. Nähty ja koettu otti koville, kirkonmiehen uskoa koeteltiin melkoisesti. Viidakossa ahneuden syntikin nostatti päätään.

Kokonaisuus on eheä, selkeästi etenevä seikkailukertomus, joka luottaa paljon sarjakuvan visuaaliseen kerrontaan. Puhekuplia albumissa ei ole suurta määrää, eikä tarvettakaan enemmälle puheelle. Kuvat kertovat aikeista ja toiveista paremmin. Mustan tussauksen päällä on käytetty vihreää korosteväriä, joka pitää ajatukset tapahtumapaikassa.

Kukon Hugo Pratt -vaikutteista on puhuttu hänen ensimmäisestä teoksesta lähtien. Karmeassa tarinassa on vaikutteita Mies ja seikkailu -sarjasta, etenkin sarjakuvien dynamiikka toimii samankaltaisilla ehdoilla. Karmea kertomus Kongosta on seikkailusarjakuvaa, jonka loppukohtaus rakentuu yhden paikalle ja ajankohdalle omalaatuisen julmuuden varaan. On positiivista, että Kukko on kertonut uudenlaisen tarinan Kongosta eikä seurannut Pimeyden sydämestä alkanutta traditiota. Karmeutta oli moneen lähtöön.

* Kvaakissa voi keskustella Kukon sarjakuvista