Miten tulisi rangaista?

Jiipu Uusitalo on pohtinut, miten yhteisöt ovat rankaisseet jäseniään. Pohdinnoista on syntynyt albumi Kukkaisruoska.

Jiipu Uusitalo
Kukkaisruoska – sarjakuva rankaisuvallasta
täysi KÄSI, 2019
ISBN 978-952-68730-7-7
104 s., pehmeäkantinen, nelivärinen

Jiipu Uusitalo on blogissaan Tajukankaan kutoja käsitellyt paljon erilaisia yhteiskunnallisia aiheita. Yksi usein toistuva aihe on ”queer-ränttäys”, josta onkin syytä muistuttaa ihmisiä niin kauan kuin kanssaeläjiä ei ymmärretä ja yritään tunkea valmiisiin lokeroihin. Uutuuskirjassa ei kuitenkaan räntätä, vaan pohditaan yhdessä lukijan kanssa, tarkastellaan erilaisten esimerkkien kautta mikä milloinkin on koettu oikeaksi, reiluksi tavaksi rangaista yhteisön sääntöjä vastaan rikkoneita.

Uusitalo on jakanut teoksensa neljään lukuun: kuolemanrangaistus, karkotus, vankeus ja sovitus. Tanskalainen suosta löydetty Tollundin mies johdattaa vanhempiin aikoihin ja sarjakuvan päähenkilöiden Martan, Liinan ja Koljan luo. Liina on tehnyt väärin ja hänen omantuntonsa kolkuttaa. Siitä on sopiva lähteä liikkeelle. Pohjustukseksi Martta kertoo, että ettei rangaistuksia keksitä, vaan ne räätäläidään kunkin yhteiskunnan vaatimusten mukaan.

Sakkorangaistus olisi mieletön yhteiskunnassa, jossa ei ole yksityisomaisuutta tai rahaa. Ei sillä olisi mitään vaikutusta, toisin kuin rahaa ja varallisuutta korostavassa yhteiskunnassa. Tästä kertoo esimerkiksi Teemu Selänteen tänä vuonna jälleen kerran julkisuuteen nousseet sakot. Hänelle rahan menetys oli merkittävä asia, jonka muistaa monien vuosien päästä.

Sarjakuvassa Tollundin mies kertoi saaneensa kuolemanrangaistuksen kalastamisesta toisen suvun apajilla. Hän piti rangaistusta itsekin sopivana. Lakia oli rikottu, joten rangaistus seurasi. Tärkeintä oli katkaista koston kierre ja säilyttää heimon yhtenäisyys. Toinen varhainen tapa rangaista oli karkottaminen, joka edelleen on olemassa peitellymmässä muodossa. Nyttemmin sovittelu on noussut yhä keskeisemmäksi, sitä päivän uutisissa korostaa muistelmansa julkaissut tuomari Teuri Brunila.

Kokonaisuudessaan Jiipu Uusitalon Kukkaisruoska on nuorisolle suunnattu tietokirja, jossa on filosofinen, asiaa omakohtaisesti pohtimaan innostava henki. Mukana on myös muutamia konkreettisia esimerkkejä. Lopussa Uusitalo listaa käyttämiään lähteitä ja kannustaa ottamaan asioista enemmän selvää.

* Tajukankaan kutoja
* Kvaakissa voi keskustella Jiipu Uusitalon sarjakuvista