Paarman paisteja

Pasi Rahikainen tunnetaan muun muassa Maaseudun Tulevaisuudessa ilmestyvästä Väinöstä. Rahikainen tekee myös pilapiirroksia useampiin lehtiin. Niistä on nyt julkaistu kokoelma.

Pasi Rahikainen
Paarman parhaat paistit
Kvaliti, 2019
ISBN 978-952-7202-38-8
kovakantinen, nelivärinen

Varttuneemmalle väelle pilapiirroskokoelmista ensimmäisenä tulee mieleen takavuosina joka vuosi ennen isänpäivää ilmestyneet Karin kokoelmat. Muutaman muunkin pilapiirtäjän tuotannosta on vuosittain koottu kokoelmia, esimerkiksi Kalevaan piirtävän, nyt tauolla olevan Jari Elsilän piirroksista viime vuoteen saakka. Suuri osa piirtäjistä saa julkisuutensa lehdissä. Hiljan ilmestyi Seuraan vuosikymmeniä pilapiirroksia tehneen Jorma “Titu” Tiittasen (1929-2017) ensimmäinen kokoelma sitten 1980-luvun alun, Karjala-aiheisiin painottuva Titulointia (Karjala Lehti 2019).

Lappeenrantalainen Pasi Rahikainen on tehnyt ensimmäiset pilapiirroksensa Karjalaiseen vuonna 1991. Ensimmäisissä piirroksissa hän käytti nimimerkkiä “Rahis”. Nykyisin pilapiirrokset leviävät Maaseudun Tulevaisuuden, Itä-Hämeen, Keskipohjanmaan, Alasatakunnan, Yläsavolaisen ja Valkealan Sanomien levikkialueille.

Rahikainen tekee hieman kulmikasta ja paljon puujalkoja sisältäviä pilakuvia. Paarman parhaat paistit kokoelmaan on valittu töitä vuodesta 2012 tämän vuoden hoivakriisiin saakka. Yleensä ihmettelyn aiheena ovat erilaiset yhteiskunnalliset ja luontoon liittyvät ilmiöt, harvemmin poliitikot. Kokoelmassa vilahtavat Alexander Stubb, Juha Rehula ja Vladimir Putin, mutta yhtä usein pilapiirroksen keskiössä on hirvi, villisika tai hauki. Museoituvaa tieverkkoa muistetaan myös.

Kokoelma jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä, laajemmassa osuudessa ollaan koko tasavallan ja maailmaan aiheissa. Toisessa, suppeammassa osuudessa naurun aihetta haetaan tekijän lähiseuduilta, Etelä-Karjalasta. Skinnarilan voimakas magneettikenttä vaikuttaa pilapiirroksessa kuutostielle saakka. Lemin punainen peruna on aiheesta paikallinen ylpeys.

“Hyvä piirtäjä on lehdelleen kuin hovinarri … ja saa lukijan nauramaan myös itselleen” kuvailee Maaseudun Tulevaisuuden toimituspäällikkö Jussi Martikainen Rahikaisen pilapiirrosten merkitystä omalle lehdelleen. Rahikaisen huumori kumpuaa hyväntahtoisesta väärinymmärtämisestä ja yllättävien yhteyksien oivaltamisesta.

* Kvaakissa voi keskustella Pasi Rahikaisen töistä