Hiirihistorian pikakurssi

Mikki Hiiri täytti viime vuonna 90 vuotta. Tämä juhlaopus tulee siten noin vuoden myöhässä. Komea, korea ja kookas kirja on silti kaunista katsottavaa.

Sanoma Osakeyhtiön Disney-lisenssi jaettiin keväällä kolmeen osaan. Egmont jatkaa tästedes kovakantisten sarjakuvakirjojen julkaisemista. Tammelle puolestaan siirtyivät kuva- ja tekstikirjojen julkaisuoikeudet, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että Disney on tehnyt paluun legendaarisiin Tammen Kultaisiin Kirjoihin. Sanoma pitää itsellään Aku Ankka -lehden ja taskukirjat.

Tammen ensimmäinen iso satsaus Disney-rintamalla on tämä jättimäinen tietokirja Mikki-hahmon historiasta. Se käy läpi Mikin uran eri vaiheet aivan alusta alkaen, ajalta ennen Mikkiä. Mikin edeltäjä oli 1926 luotu jänishahmo nimeltään Osku Kani (Oswald the Lucky Rabbit).

Pitkäkorva oli kehitetty vastaamaan aikansa suosituimman animaatio-hahmon Felix-kissan tarjoamaan haasteeseen. Osku oli suhteellisen hyvä menestys, mutta huonosti laaditun sopimuksen vuoksi Walt Disney menetti pian oikeudet luomaansa hahmoon. Tilalle kehitettiin nopeasti hiirihahmo Mikki, josta tuli supersuosittu kun filmeihin lisättiin ääni.

Mikki Hiiren historia on sisällöltään kevyt kirja, se esittelee hahmon historian lyhyin väläyksin, tärkeimmät hahmot, oheistuotteet, tärkeimmät elokuvat, Disneylandin ja muuta sellaista.

Tekstiä ei yhdelle aukeamalle paljon mahdu, joten sen asiapuoli jää hyvin tiiviiksi. Siitä ei paljon uutta irtoa sellaiselle, joka on jo ennestään Disneyn ja Mikki Hiiren historiaan perehtynyt.

Mikki Hiiri -sarjakuvaa käsitellään vain yhdellä aukeamalla, Floyd Gottfredsonin strippisarjan verran. Mikin vaiheita sodassa käsittelevässä luvussa ei mainita lainkaan sota-ajan sanomalehtistrippejä.

Mitoiltaan ja visuaaliselta puoleltaan kirja taas on kaikkea muuta kuin kevyt teos. Kookas sohvapöytäkirja on tyylikkäästi suunniteltu, näyttävästi painettu ja kuvitettu. Miellyttäväksi selailtavaksi se lienee tehtykin.

Corse, Nicole: Mikki Hiiren historia
Alkuteos: Mickey Mouse Museum. The Story of an Icon.
Suomentanut: Jukka Heiskanen
Toimittanut: Emma Drage
Ulkoasu: Rob Ward
Formaatti: Kovakantinen, väri, 96 s.
Julkaisija: Tammi
ISBN: 978-952-04-1031-5
Ovh: 33 €

Kirjassa on kokoa
Kirjassa on kokoa

Keskustele Mikistä Kvaakissa