Radioteatteri esittää: Kamala luonto


 
Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen Kamala luonto -sarjakuvaan pohjautuva 10-osainen kuunnelma- ja podcastsarja on nyt kuunneltavissa Yle Areenassa.

Mikä on Ilveksen tarkoitus? Entä Kärpän? Vanha viisas jänis on kertomassa elämän tarkoituksen, mutta kuulijapetojen tarvehierarkiassa mahan täyttäminen oli korkeammalla sijalla. Kun vatsat olivat täynnä, niin kaverukset alkavat pohtia mitä jänis oli oikein kertomassa. Alkaa kuunnelma- tai podcastsarjan mittainen etsintä, jossa pohditaan eläimen tarkoitusta monesta eri näkökulmasta. Matkalla pohditaan syömistä, raatelemista, lisääntymistä, vahvemman oikeutta ja muita eettisiä kysymyksiä. Erikseen otetaan kantaa tuotantoeläimen tarkoitukseen.

Kaikki tapahtuu sarjakuvasta tutulla humoristisella tavalla. Kuunnelman äänimaailma on sukua lasten animaatioille, mutta aivan perheen pienimmille kuunnelma ei sovi. Ilves ja Kärppä ovat petoja, jotka syövät toisia eläimiä.

Podcastin jaksot ovat reilun kymmenen minuutin mittaisia. Mikko Kaukolampi on dramatisoinut sarjakuvista tuttuja strippejä ja luonut niiden ympärille kehyskertomuksen. Ajoittain äänet alleviivaavat vitsejä. Kokonaisuus on toimiva, Kamala luonto on saanut uuden elämän radiossa ja ääniraidalla. Ilveksen ja Kärpän rooleissa ovat Joonas Saartamo ja Hannes Suominen.

Kamala luonto: Eläimen tarkoitus -kuunnelmasarjan on käsikirjoittaneen ja ohjanneen Kaukolammen on aikaisemmin dramatisoinut ja ohjannut Mummo-sarjakuvaan pohjautuva näytelmän Lappeenrannan kaupunginteatteriin 2015, Kiroileva siili -kuunnelman Ylelle 2016 ja Pöyrööt-sarjakuvaan perustuvan näytelmän Seinäjoen kaupunginteatterille 2018.
Kamala luonto – Eläimen tarkoitus
podcastina Yle Areenassa, Yle Radio 1:ssä pidemmät jaksot kuunnelmana lauantaista 12.10.2019 alkaen

Eläinrooleissa: Joonas Saartamo ja Hannes Suominen Ilveksenä ja Kärppänä, Juho Uusitalo mielipuolisena Kettuna, läheisriippuvaista hirveä esittää Matti Onnismaa, Tommi Korpela koko metsää tyrannisoivaa Karhua ja Paula Vesala Pöllönä on koko metsän henkinen johtaja. Ju-huu. Muissa rooleissa ovat Ulla Tapaninen, Ville Myllyrinne, Sirja Sauros, Ilona Pukkila, Tuomas Tulikorpi, Samuli Punkka ja Mikko Kaukolampi

Ohjaus ja käsikirjoitus: Mikko Kaukolampi
Äänisuunnittelu: Janne Jankeri
Musiikki: Kaapo Huttunen
Dramaturgit: Antti Lehtinen, Toni Puurtinen
Tuottaja: Timo Vierimaa / Funfar Oy
Tuottaja: Matti Kajander / Yle Draama