Mari Ahokoivun Oksi kisaa Botnia-palkinnosta

Lauantaina nimettiin Pohjois-Pohjanmaan kirjallisuuspalkinto Botnian ehdokkaat. Joukossa oli mukana Mari Ahokoivun Oksi.

Botnia-kirjallisuuspalkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. Kirjailijaseuran nimeämä valintaraati valitsee voittajan, joka julkistetaan lokakuun lopulla. Raati nimeää palkinnon saajiksi enintään kahdeksan ehdokasta, jotka julkistettiin Oulussa meneillään olevalla Uudella kirjallisuusfestivaalilla.

Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjallisuudenlajille. Viime vuonna palkinnon sai toimittaja Jenni Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan tietokirja Reunalla – tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä. Ensimmäisen Botnia-kirjallisuuspalkinnon sai kuusamolainen opettajan, kirjailija Minna Rytisalon Lempi-esikoisromaani.

Botnia-ehdokkaissa eri lajit ovat olleet hyvin esillä. Mari Ahokoivun Oksin ehdokkuus ei ole ensimmäinen sarjakuvalle. Viime vuonna ehdokkaana oli Harri Filpan Kuolema meidät erotti.

Muita ehdokkaita ovat romaanit Tommi Kinnusen Pintti, Minna Rytisalon Rouva C., Pauliina Vanhatalon Tuulesta temmattu elämä ja Maarit Verrosen Hiljaiset joet. Lastenkirjoja ehdokkaissa edustaa Essi Kummun kirjoittama ja Marika Maijalan kuvittama Häätanssit. Tietokirjoista ehdolla ovat Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme ja Mikko Moilasen Suomen pyövelit.

Kirjallisuuspalkinto on kokoluokaltaan suurimpien joukossa, 10 000 euroa. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.

* Oulun kirjailijaseura: Botnia-palkinto