Turrikaanien yö on vuoden sarjakuvablogi

Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 7.9.2019 valittiin Vuoden sarjakuvablogiksi Jarkko Nääsin Turrikaanien yö.

Helsinkiläinen Nääs tekee sarjakuvia luonnosta. Palkittu Turrikaanien yö sopii meneillään olevien Helsingin sarjakuvafestivaalien teemoihin, joita ovat ympäristö ja vaikuttava sarjakuva. Vuoden sarjakuvablogipalkinto on 200 euron taidetarvikelahjakortti.

Nääs on suoraan nettiin tehtävien sarjakuvien edelläkävijöitä Suomessa (mm. Desert Rocks). Hänen sarjakuviaan on lisäksi julkaistu mm. useissa antologioissa sekä kissasarjakuvia Mourukatit-albumissa (Arktinen Banaani, 2014). Päivätyönään Nääs tekee peligrafiikoita.

Vuoden sarjakuvablogin valitsivat Vesa Kataisto, Reine Palmqvist ja Aino Sutinen. Raatilaiset perustelivat valintaa seuraavasti:

”Jarkko Nääsin sarjakuvablogi Turrikaanien yö alkoi kotikissojen toilausten esittelynä, mutta on laajentunut kuvaukseksi nykyihmisen ja luonnon suhteesta. Harvoin tulee ajatelleeksi, että oman maailmamme ohessa pyörii, ryömii ja hyörii satoja muita eliösysteemejä, joista osa on hyvin herkkiä kaikille muutoksille. ”Katso luontoa ja huomaa” on Nääsin blogin ydinsanoma. Miten elää ja antaa muidenkin elää, se ei vaadi saarnaamista eikä selittämistä vaan tervettä järkeä. Luonto on ollut ja toivottavasti on olemassa vielä kauan ihmisten jälkeenkin.” – Vesa Kataisto

”Tässä on suomalaista maisemaa ja lapsi-kissaperheen kaupunkiarkea tuokiokuvina. Tähän syventyy mielellään. Piirrokset miellyttävät silmää ja teksti on kertovaa ja kauniin korutonta. Kuvan ja sanan yhteispeli toimii, eikä Jarkko Nääs selitä asioita puhki, vaan näyttää sen minkä näkee ja kokee. Hän jättää lukijalle tilaa katsoa itse. Luonto- ja ympäristöteemoista tulee lisäpisteitä.” – Reine Palmqvist

Blogi on luettavissa täällä.

* Suomen sarjakuvaseuran tiedote
* Turrikaanien yö