Tule hyvä juhannussahti!

Miissa Rantanen on tehnyt pienen kirjan, jonka aihe on suuri. Äiti.

Miissa Rantanen
Juhannussahti – Hämälainen satu
ISBN 978-952-5783-58-2
2019
80 s., kovakantinen, nelivärinen

Nykysarjakuvaseura ja taiteilijakollektiivi Kutikutiin kuuluva Miissa Rantanen on julkaissut pienen neliön muotoisen kirjan. Rantasen kotisivujen esittelykuvassa se mahtuu farkkujen taskuun. Ulkoiselta muodoltaan ja toteutukseltaan se ei ensimmäisenä tuo mieleen sarjakuvaa, vaan perinteisen kirjan. Kerronta etenee vuoroin suorasanaisesti ja vuoroin vesivärimaalausten tuomien tunnelmien kautta. Perinteinen kuvakirja teos ei kuitenkaan ole, sillä kuvat kuljettavat tarinaa yhtä lailla kuin sanat, kuvia ei ole tehty vain toistamaan sanoin ilmaistua.

Alison Bechdelin Äideistä parhain opetti minulle, että äidin ja tyttären suhde on erityislaatuinen myös biologisesti. Odottaessaan tytärtä nainen kantaa raskauden loppuvaiheissa sisällään jo munasoluja, joista joskus mahdollisesti syntyvät tyttären lapset. Tällaista kolmen sukupolven biologista yhteyttä ei miehenpuolilla ole. Bechdel käsitteli teoksessaan äiti-suhdettaan laajasti ja monipolvisesti. Rantanen on päätynyt päinvastaiseen käsittelyyn: Juhannussahti on yksi tarina suvun perinnetaitojen välittymisestä sukupolvelta toiselle.

Jo ensimmäisessä luvussa lukija saa välähdyksiä siitä, että Rantanen ei käsittele normaalia äiti-tytär -suhdetta. Äiti itkee omaa äitiään ja päähenkilö kuvittelee olevansa orpo. Kirjan mittaan perhe-elämästä paljastuu kaikenlaisia erikoisuuksia.

Isoäiti oli ollut taitava tekemään sahtia. Sitä oli tehty vuodenkierron suuriin juhliin, jouluksi, pääsiäiseksi ja juhannukseksi. Sahdin paneminen on tarkkuutta vaativa tehtävä, joka on opittu pikku hiljaa vuosien varrella. Miten sellaisen taidon osaisi vain olemalla tytär ja printtaamalla ohjeita netistä? Enokin oli kiertänyt hakemassa oppia naapureista ja hän oli vanhempi kuin äiti. Potentiaalinen katastrofi oli tiedossa, ja matkalla kohti sitä oli hyvä hakea mielentyyneyttä maisemista.

Rantasen pieni teos sisältää symbolisen tarinan, jossa on mukana Elektra-myytin aineksia. Tosin ainoa mukana oleva mies on eno, jonka annetaan hölistä omiaan. Kuvan ja sanan liitto voi saada tällaisenkin, hämäävän perinteisen muodon.