Tällä viikolla sarjakuvissa #14

Tervetuloa jälleen lukemaan Tällä viikolla sarjakuvissa –palstaa, opastanne sarjakuva-alan tapahtumiin ja uusimpiin julkaisuihin.

Artisti maksaa omansa

Helsingin Punavuoressa sijaitsevan Myymälä2 –gallerian yhteyteen on avattu omakustannekauppa. Liikkeen valikoimiin kuuluu omakustannesarjakuvia sekä muuta materiaalia ruohonjuuritason tekijöiksi luonnehdituilta taiteilijoilta: designia, musiikkia ja vaatteita. Sarjakuvantekijöistä ovat edustettuna ainakin Suuri Kurpitsa ja Asema. Lehdistötiedotteen mukaan valikoimaa laajennetaan, joten omia tuotoksiaan kannattanee tarjota myyntiin.

Myymälä avattiin viime lauantaina munkkikahvien ja tiskijukkien ryydittämänä. Galleriassa järjestetään myös Pikkusunnuntai-myyntipäiviä. Seuraava Pikkusunnuntai on 21. maaliskuuta.

Lehdistötiedotteesta: Myymälä2 -gallerian takana toimii samanniminen nuori kollektiivi, jossa on mukana kuvataiteilijoita, graafikkoja, animaattoreita, muotoilijoita ja vaatesuunnittelijoita. Myymälä2:n tavoitteena on toimia kokeilualustana nuorille nouseville kyvyille.

Lisätietoja ja gallerian yhteystiedot löytyvät Myymälä2:n verkkosivuilta.

Kuva: Sasha Huber tutustuu Myymälä2:n kauppaan.

Huomion huomion huomio

Myrkky 1/2004 –sarjakuvalehti huomioi Kvaak.fi:n, tarkemmin sanottuna tämän palstan ja siinä luonnehdinnan Myrkyn nykylinjasta. Nyt me huomioimme Myrkyn uudelleen. Hauskaa, eikö? Voimme jatkaa tätä vaikka kuinka pitkään. Myrkyn teksti on oheisessa kuvassa, Kvaakin artikkeli täällä.

Selvennyksen vuoksi: tekstissä mainitaan minut, vaikka Myrkky-info oli Reima Mäkisen haamukirjoittamaa. Joka tapauksessa, on hyvä muistutaa, että kikkelihuumorilehden maineestaan huolimatta Myrkky julkaisee kiinnostavia sarjakuvia, josta suuri osa on vielä kotimaisilta tekijöiltä. Lehtipisteissä leviävä antologia, joka julkaisee kotimaisten tekijöiden sarjakuvia on näinä aikoina tutustumisen arvoinen hanke.

Tällä viikolla on ilmestynyt myös Myrkyn parhaat -kokoelma, jossa on mukana myös Juban Pikku Kakkosta parodioiva sarja. Kyseessä on uusinta Myrkyn vuoden 1994 lokakuun numerosta. Myös Myrkyn numero 2/2004 on hyllyssä nyt.

Päätoimitta-jista

Comics Journalin päätoimittaja Gary Groth potkaisi lehden toimitussihteeri Milo Goergen viime viikolla pihalle lehdestä. Syynä olivat miesten väliset erimielisyyydet.

Georgen tehtäviä on palkattu hoitamaan lehden toimituksessa aiemmin webmasterina toiminut Dirk Deppey. Journalin jättänyttä Milo Georgea kehutaan tietoniekaksi, visionääriksi ja mainioksi tekstin rukkaajaksi.

Miehistönvaihdoksen ei pitäisi silti aivan heti näkyä lehdessä. Sen sijaan irtisanominen aiheuttaa noin kuukauden mittaisen toimituskatkon arkisin ilmestyneeseen ¡Journalista! -weblogiin, joka ehti olla 16kk:n ajan Deppeyn heiniä. Toistaiseksi viimeiseksi jäänyt, perjantain 13.2. Journalista on luettavissa verkosta.

Keskiviikkona 18.2. ilmestynyt Comics Journalin numero 258 sisältää mm. kriittisen katsauksen legendaarisen Steve Ditkon tuotantoon. Sarjainfon lukijat muistanevat P.A.Mannisen esitelleen viime vuonna palstallaan tuon mainion, vanhoilla päivillään kilahtaneen supersankaripiirtäjän.

Lähde: Journalista
Teksti: Reima Mäkinen

Uutuushylly

Mangaentusiastit huomatkoon, että Ranma ½ -sarjakuvan neljäs pokkari, otsikoltaan Kuoleman suudelma, on nyt lehtipisteissä. Tex Willer –näköispainossarjaa on puolestaan jatkettu pokkarilla Aavikon arvoitus. Liittyyköhän ko. arvoitus siihen, miksi Texillä on sarjakuvan kannessa sininen paita?

Egmont on aloittanut uuden sarjakuvalehden julkaisun. Tänä vuonna joka toinen kuukausi ilmestyvässä DC-spesiaalissa nähdään nimekkäitä tekijöitä yhtiön nimekkäimpien hahmojen kimpussa. Mark Waidin kirjoittamassa ja Leinil Yun kuvittamassa Synnyinoikeus-tarinassa seurataan Teräsmiehen nuoruusvuosia mm. Afrikassa. Jeph Loebin ja Jim Leen Batman: Hush –tarina oli viime vuoden myydyimpiä sarjakuvia Yhdysvaltojen sarjakuvamarkkinoilla. Vähän vanhempaa materiaalia taasen on Valtakunta ja voima –sarjakuva, joka kuvaa geriatristen DC-hahmojen viimeistä taistelua. Waidin kirjoittama ja Alex Rossin maalaama minisarja oli aikanaan eräänlainen kritiikki 90-luvun supersankarisarjakuvan trendeistä.

DC-sarjakuvat ovat menestyneet Suomessa huonosti viime vuosikymmenen aikana. On mielenkiintoista nähdä, miten kuuden satasivuisen lehden panostus uppoaa 2000-luvun puolivälin suomalaisiin.

Nettiruudut

Tällä viikolla Kvaakissa arvioitu uusin Sarjari, arvostelijana Vesa Kataisto sekä näköispainos vuoden Aku Ankan vuosikerrasta 1962, arvostelijana Jukka Laine. Artikkelipuolella Timo Ronkainen on aloittunut kunnianhimoisen artikkelisarjan, joka kartoittaa suomalaisen sarjakuvalehdistön historiaa.

Kvaakin Vuoden 2002 parhaat sarjakuvat -äänestys on parasta aikaa käynnissä. Vielä ehdit osallistua.

Sarjakuvayhdistys Asemalla on uudet internet-sivut. Hyvältä näyttävät. Sivuilla ilmoitetaan myös, että Laikku 03 –antologia ilmestyy maaliskuussa, lopultakin.

Muualla internetissä: ylläpitämääni Katuoja-sivustoa on päivitetty uusin arvioin.

Sinä, sarjakuvasi, Internet

Jos olet sarjakuvantekijä tai kustantaja ja haluat, että uusi sarjakuvasi uutisoidaan tällä palstalla, ota yhteyttä. Myös infoa erilaisista sarjakuvaan liittyvistä tapahtumista voi ja kannattaa lähettää. Minut tavoittaa osoitteesta otto.sinisalo@welho.com.

Yksi vastaus artikkeliin “Tällä viikolla sarjakuvissa #14”

  1. Jaa että uusin Ranma on tullut myyntiin? Ei muuta kuin kipinkapin kioskille ja rahat tiskiin!

Kommentit on suljettu.