Viikonloppuna Helsingin sarjakuvafestivaalit

Helsingin sarjakuvafestivaalit pidetään tänä vuonna 7.–8.9.2019 Suvilahdessa. Teemoina ovat ympäristö, vaikuttava sarjakuva ja pohjoinen.

Suomen sarjakuvaseura ry on järjestänyt Helsingin sarjakuvafestivaaleja vuodesta 1979 lähtien. Alusta lähtien festivaalin rakenne on säilynyt samankaltaisena, sarjakuvafestivaalit tarjoavat kutsuvieraiden julkisia haastatteluja, paneelikeskusteluja, performansseja, työpajoja ja myyntipisteitä niin isommille kustantamoille kuin pienlehtien tekijöille. Kävijämäärä on 40 vuodessa kasvanut noin tuhannesta 11 000–20 000 henkilöön. Vapaaehtoisvoimin toteutettavat pääsymaksuttomat Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat lajissaan Pohjoismaiden suurimmat.

Tänä vuonna sarjakuvafestivaali levittäytyy aiempaa laajemmin Suvilahden alueelle, päätapahtumat ovat Kattilahallissa ja Tiivistämöllä on suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest. Myös iltaklubit ovat Suvilahden alueen ravintoloissa.

Tuore näyte Willemin pilapiirroksista.
Tuore näyte Willemin pilapiirroksista.

Kunniavieraana on hollantilainen Willem, joka tunnetaan työstään satiirin parissa ja Charlie Hebdo-lehden piirtäjänä. Willem vieraili Suomessa maaliskuussa 2015 keskustelemassa sananvapaudesta. Myös Marvel Comicsin suomalaisena piirtäjänä tunnetuksi tullut Rosi Kämpe on festivaalien kunniavieras. Muita vieraita ovat muun muassa Sunna Kitti, Sira Moksi, Reetta Niemensivu, Ville Ranta, Max Sarin, Karstein Volle (Norja/Suomi), Anna Haifisch (Saksa) ja Konrad Nuka Godtfredsen (Grönlanti).

Sarjakuvafestivaalit haluaa pohjoisella teemalla nostaa erityisesti pohjoisia alkuperäiskansoja, kuten saamelaisuudesta kertovia tarinoita. Ilmastonmuutos on aikamme polttavin kysymys, joka käsitellään myös sarjakuvataiteessa.

Helsingin sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja animaattori Maria Björklund. Hänet tunnetaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta Planeetta Z-sarjakuvasta, josta on tekeillä animaatiosarja.

Viikonloppuna Kattilahalli ja Tiivistämö ovat avoinna yleisölle lauantaina 10.30–19 ja sunnuntaina 10.30–18.

* www.sarjakuvafestivaalit.fi
* Kvaakissa voi keskustella festareista