Mankkaa Tampereella

Syyskuun 7. päivä Tampereen taidemuseon valtaa manga. Museoon tulee Suomen ja Japanin diplomatiasuhteiden 100-vuotisjuhlien kunniaksi kaksi japanilaisen sarjakuvan näyttelyä.

Mangan luojaksi ja jumalaksi nimetyn Osamu Tezukan (1928–1989) originaaliteoksista koostuva Osamu Tezuka – Mangan jumala on tekijän ensimmäinen museonäyttely Euroopassa. Siinä on esillä noin 200 originaaliteosta hänen uransa eri vaiheilta. Näyttelyssä nähdään Tezukan tunnetuimpia sankarillisia sarjakuvahahmoja urhoollisesta Atom-robotista mangan ensimmäiseen taikatyttöön Princess Knightiin. Tezuka loi uransa aikana useita nykymuotoisen mangan vakiintuneita tekniikoita ja kuvaustapoja, joista tunnetuimpiin kuuluu elokuvamainen piirrostyyli ja suurisilmäiset hahmot. Hänen manga-taiteensa oli kerronnallista, psykologisesti tarkkanäköistä, yhteiskunnallisesti kantaaottavaa ja arvomaailmaltaan syvästi humaania.

Osamu Tezukaa pidetään mangan lisäksi animen isänä ja häntä on kutsuttu Japanin Walt Disneyksi. Näyttelyssä nähdään myös katkelmia hänen tunnetuimmista anime-elokuvistaan. Näyttely on toteutettu yhteistyössä tokiolaisen Osamu Tezuka Productionin kanssa.

MangaMania! -näyttely käsittelee mangaa taiteenlajina ja kulttuurisena ilmiönä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kyoto International Manga Museumin ja Kyoto Seika University International Manga Research Centerin kanssa. Se esittelee manga-taiteen perusteita eri lajityypeistä suosituimpiin julkaisuihin ja sosiaali- ja kulttuurihistoriallisiin sekä tuotannollisiin seikkoihin.

Tampereen taidemuseon manga-näyttelyt on suunnattu laajalle ikäkirjolle, manga-harrastajille ja niille, jotka haluavat tutustua mangaan ensi kertaa. Näyttelyiden ohessa järjestetään useita manga- ja Japani-teemaisia tapahtumia, joista ensimmäinen on avajaispäivänä 7.9. pidettävä Mangan yö.

Mangan yö
Aika: 7.9.2019 18.00
Paikka: Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34
Pääsymaksu: Aik. 11 €, lapset 5 €, Traconin rannekkeella 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo, Tracon, Cosvision

Osamu Tezuka – Mangan jumala ja MangaMania!
Aika: 7.9.2019-5.1.2020, avoinna ti–to 9–17, pe 9-18, la–su 10–18, ma suljettu
Paikka: Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34