Ihminen ei voi ikuisesti miettiä, missä hänen sielunsa asustaa. Hänen on lähdettävä etsimään sitä.

Quo vadis, Katalin? on Italiassa asuvan moneen kertaan vanhassa kotimaassaan palkitun Kati Kovácsin (s. 1963) railakas ja koskettava uutuus, jossa sarjakuvataiteilija sinkoaa alter egonsa Katalinin omaelämäkerrallisin maustein keskelle Rooman miehistä maailmaa – nyt ja ennen.

Quo Vadis, Katalin?
Kirjoittanut ja piirtänyt Kati Kovács
Kustantanut WSOY
© Kati Kovács ja Werner Söderström Osakeyhtiö 2019
113 sivua, kk, sid., enimmäkseen mv, 286 X 222 mm
Hinta 28 euroa
ISBN 978-951-0-43766-7

Kati Kovácsin viidestoista, ja jykevin sarjakuvateos alkaa selkeänä nuoruudenseikkailuna 80-luvun Roomassa. Ja sinnehän jäi asumaankin jo silloin. Päähenkilö on tuttu saparopää, joka saa viimein nimen aikuisena, ja Katalin on Kati Kovácsin oikea nimi. Ennen saparopäistä pikkutyttöä on pidetty Kovácsin alter egona, mutta isompi saparopää on selkeämmin hän ihan itse. Ainakin albumin alkupuolen pidemmässä osuudessa. Kolmasosa lopussa siirtää tapahtumat antiikin Roomaan. Vaikka erinäisiä nykyajan ilmiöitä siinä käsitelläänkin.

Piirrostyö on tutun rosoista, aihepiiristä joku voi närkästyä italialaismiesten stereotyyppisestä esittelystä. Ovat joko mammanpoikia tai machoja. Mutta Kati tuntenee asian paremmin kuin hyvin. Vaalea Katalin hurmaa miehet sekä italian että latinan taidoillaan.

Albumi alkaa hyvinkin suomalaisissa tunnelmissa, saunoessa ja makkaraa syödessä. Mutta sitten Katalin ostaa menolipun Roomaan. Siellä miehet piirittävät hänet heti. Ja parrakas vuokraemäntä “Signora” antaa alennusta kun tyttö ulkoiluttaa tämän koiraa. Vaikka Katalin käyttääkin heti kaiken kuuman veden suihkussa. Ja tästä jatketaan tutustumisella italouroisiin.

Eihän tämä ole yhtä villiä menoa, kuin monissa Kovácsin aikaisemmissa mielikuvituksellisissa albumeissa, joihin arvostelija on aikaisemmin mielistynyt. Mutta monille niitä vierastaneille tämä voikin olla oiva suositus taitelijan töihin tutustumiseen paremmin.

Katalimman julkkarit pidetään 5. syyskuuta klo 17 alkaen Turun Sarjakuvakaupan Helsingin toimipisteessä (Porthaninkatu 9). Silloin on kaikilla mahdollisuus jutella itsensä taiteilijan kanssa.

Keskustele Kati Kovácsin töistä Kvaakissa