Kaapuveikko 27 vuotta

Kvaakin toimittaja otti suuren porokolaririskin ja suuntasi Pudasjärven Taidehuone Pohjantähteen Juha Vuorman taidenäyttelyyn. Vuorman piirtämä Kaapuveikko täytti 25 vuotta jo pari vuotta sitten, mutta ketään ei kiinnostanut, ei edes Veikkoa itseään. Joten nyt Kaapuveikon täyttäessä 27 vuotta on retrospektiivisen näyttelyn aika.

Ensimmäiset Kaapuveikot Vuorma teki Kemin pohjoismaista sarjakuvakilpailua varten vuonna 1992. Sarjakuva löysi julkaisupaikan paikallisesta Iijokiseutu-lehdestä jo samana vuonna. Kun Esa Holopaisen Tyrnävän verikoirat lopettivat seikkailunsa Oulun Ylioppilaslehdessä, Kaapuveikosta tuli pitkäikäisin edelleen ilmestyvä pohjoissuomalainen strippisarjakuva.

Vuorma on vuosien mittaan julkaissut 14 sarjakuva-albumia ja Amerikan markkinoille suunnattua sarjakuvalehteä. Lisäksi hänen sarjakuviaan on julkaistu sanomalehdissä, pienlehdissä ja antologioissa koti- ja ulkomailla. Kaapuveikko-albumeita on ilmestynyt viisi, tuorein on tältä vuodelta. Retrospektiivisessä näyttelyssä on mukana ensimmäiset Kaapuveikko-stripit ja näytteitä koko myöhemmältä uralta.

Taidehuone Pohjantähden näyttelyssä on Vuorman töitä kahden huoneen verran. Toisen salin tähti on Kaapuveikko, toisen Vuorman maalaukset. Vuorma on ollut kysytty underground-metallilevyjen kansitaiteilija. Noin sata hänen maalaustaan on päätynyt LP-levyjen kansina ympäri maailman. Näyttelyssä on esillä muun muassa Nagelfar (Saksa), Hooded Eagle (Yhdysvallat), Dark Ring (Kiina) ja Kalmah (Suomi) -bändeille tehdyt kansimaalaukset. Kansimaalauksia Vuorma on tehnyt yli kahdenkymmenen maan hevipumpuille. Vuorma on huomioitu parissa hevilevyjen kansitaidetta esittelevässä kirjassa.

Pudasjärven maisemat ovat päätieltäkin katsottuna Kaapuveikon maisemia, suuria soita ja kitukasvuisia mäntykankaita. Siellä täällä soiden reunamilla on autoja parkissa: väki on hillassa. Vuorman sarjakuvan mukaan Kemin vuoden 1995 kilpailualbumi sai nimen Hitleri poimii hilloja. Yksi tähän teemaan liittyvä maalaus (Hitleri poimii taas hilloja, akryyli 2013) on mukana näyttelyssä. Suuri kolaririski ei reissulla toteutunut, vastaantulevat autot varoittivat hyvissä ajoin valtatien laidassa syömässä olleesta porosta.

Juha Vuorma – Kaapuveikko 27 vuotta
sarjakuvaoriginaaleja, piirroksia, maalauksia
Taidehuone Pohjantähti 3.-31.8.2019
Teollisuustie 1, 93100 Pudasjärvi
ma-ke 13-20, la-su 13-17, to ja pe suljettu

* Juha Vuorman sivut