Vesimies on eri mies

Vesimies 1: Vedenpaisumus

Alkuteos: Aquaman Volume 1: The Drowning; kokoaa lehdet Aquaman: Rebirth 1 ja Aquaman 1–6 (2016)
Käsikirjoitus: Dan Abnett
Piirrokset: Scot Eaton, Oscar Jiménez, Brad Walker, Philippe Briones
Tussaus: Mark Morales, Oscar Jiménez, Andrew Hennessy, Wayne Faucher, Philippe Briones
Väritys: Gabe Eltaeb
Suomennos: Antti Koivumäki
Ladonta: Maria Luisa Delli Paoli
Kansikuva: Walker, Hennessy ja Eltaeb
Julkaisija: RW Kustannus
Painopaikka: Italia, 2019
Formaatti: Kovakantinen, värillinen, 176 sivua
ISBN: 978-88-33041-34-6
Ovh: 31,50 €

Vesimiehen ensimmäinen oma suomalainen sarjakuvajulkaisu yllättää myönteisesti. En tunne Vesimiehen seikkailuja enkä tiedä, millaisia supervoimia DC Comicsin atlantislaisilla on ja miten he pystyvät hengittämään maalla ja vedessä, mutta tämän kokoelman asetelmaan pääsee helposti mukaan ja kertomus vetää otteeseensa. Tarina tapahtuu DC Comicsin nykyisessä Rebirth-jatkumossa.

Nimisankari tuntuu kiinnostavalta hahmolta. Käsikirjoittaja Dan Abnett rakentaa lukijan eteen Vesimiehen eli Arthur Curryn ristiriitaisen identiteetin ja tehtävän vesi- ja pintamaailman välillä. Arthur on Atlantiksen hallitsija ja Oikeuden Puolustajien jäsen. Haasteiden hoitamista haittaa pahasti se, että hän on kummassakin maailmassa usein joko pelätty tai naureksittu.

Vastaavanlainen kahden maailman välinen ristiriita ilmenee toki monen muunkin supersankarin, vaikkapa Teräsmiehen tarinoissa, mutta yleensä heillä ei ole kahta julkista henkilöllisyyttä eivätkä he ole hallitsijoita. Muita väärinymmärrettyjä huonomaineisia sankareita löytyy esimerkiksi mutanteista, mutta he eivät useinkaan ole naureksittuja.

Viaton Vesimies luottaa vangitsijoidensa järkeen.
Viaton Vesimies luottaa vangitsijoidensa järkeen.

Hahmonkuvaus on kiinnostava myös siinä, että päähenkilöllä on suuri paine toimia politiikassa väkivalloin, mutta ylevästi Sokrateksen kaltaisesti hän uskoo lakeihin ja neuvotteluun. Lisäksi Vesimiehen ja hänen kihlattunsa Meran välinen suhde on kuvattu realistisesti, ja temperamenttinen Mera on kerrassaan ihastuttava.

Juonessa Vesimies koettaa parantaa Atlantiksen ja pintamaailman välejä. Joku kuitenkin juonittelee sotaa epäluuloisten osapuolten välille. Toimijoina tarinassa ovat mm. Vesimiehen henkilökohtainen vihamies Paholaisrausku, atlantislainen terrorijärjestö, maailmanherruuteen pyrkivä ihmisten salainen järjestö ja Yhdysvaltain hallitus.

Amerikkalainen sotalaiva terrori-iskun kohteena.
Amerikkalainen sotalaiva terrori-iskun kohteena.

Kohtuullisen jännittävää juonta maustetaan ajankohtaisilla viittauksilla todellisen maailmamme politiikkaan, terroristeihin, ympäristönsuojeluun ja muukalaispelkoon. Hahmojen toimet perustellaan, vaikka toki maailmanherruussuunnitelmat ovat tyypillisen hölmöjä.

Taide on enimmäkseen raikasta ja miellyttävää jälkeä: hahmot ovat dynaamisia ja vesi on piirretty hyvin. Mukana on useita eri luonnostelijoita ja tussaajia, joiden osuus saisi lukea alkusivulla tarkemmin. Ensikertalaisen ei pidä hämääntyä siitä että sarjakuvien Vesimies ei muistuta äskettäisen Aquaman-elokuvan parrakasta miestä.

Suomennos ja ladonta pelittävät. “Fisuäijä”-ilmaus nauratti. Vesimies 1 on helppolukuinen, menevä ja keskivertoa parempi supersankariteos.
Kuvat © DC Comics ja RW Kustannus 2019


Keskustele Vesimiehestä Kvaakissa