Rahakätkö kuumottaa ja elämä ärsyttää

Maggy Garrisson 3: En olisi halunnut tämän päättyvän näin

Maggy Garrissonin kolmiosainen tarina saa päätöksensä suomeksi. Toistaiseksi Maggyn seikkailuja ei ole julkaistu enempää edes alkukielellä ranskaksi.

Maggyn ja poikaystävä Alexin koti-ilta keskeytyy.
Maggyn ja poikaystävä Alexin koti-ilta keskeytyy.

En olisi halunnut tämän päättyvän näin -albumi on suoraa jatkoa edellisille osille. Maggy on töissä lontoolaisessa etsivätoimistossa ja seurustelee pikkurikollinen Alexin kanssa. Kaksikko on saanut haltuunsa rikollisjengin 30 000 puntaa ja kätkenyt ne. Rikollisjengi ja poliisi eivät etsi rahoja, koska ne luulevat toistensa saaneen ne, mutta hämärähommia tekevät poliisit ovat niiden jäljillä. Taistelu rahoista yltyy uhkaavaksi ja suruttoman tylyksi.

Maggy Garrisson on raadollinen ja maanläheinen sarja. Maailma on epätäydellinen, ihmiset ovat onnettomia ja vieraantuneita toisistaan, raha voittaa ystävyyden, ja myös niin sanotut hyvät ihmiset omaavat paheita ja toimivat häikäilemättömästi. Lewis Trondheim on elävä kirjoittaja.

Sarjan ympäristö on nykyaikainen ja uskottava. Nokkela dialogi hykerryttää, mistä iso kiitos menee myös suomentaja Anssi Rauhalalle. Stéphane Oiryn karrikoitu taide vaatii ehkä totuttelua, mutta sopii sarjan ilmapiiriin, ja ainakin omalla kohdallani se tuntuu uusilla lukukerroilla yhä paremmalta ja oikeammalta. Sivulta toiseen samankokoisina toistuvat ruudut vain ovat pikkuisen tylsää katsottavaa.

Herra Wight antaa etsiväntöitä Maggylle.
Herra Wight antaa etsiväntöitä Maggylle.

Sisäsivujen fontti on isommalla ja on selvempi kuin aiemmissa albumeissa, joskin kirjaimet “v” ja “u” sekoittuvat välillä edelleen toisiinsa ja “h” on kumman pieni. Epäyhtenäisesti albumin nimi on nyt eri fontilla kuin aiemmissa osissa ja ranskankielisessä alkuteoksessa.

Parasta Maggy Garrissonissa on yllättävät tilanteet ja päähenkilön nokkeluus. Maggy ratkaisee tapauksia epäsovinnaisesti, neuvokkaasti ja topakasti – nainen ei jää missään tilanteessa sanattomaksi eikä sormi suuhun! Bitcheydestään huolimatta hahmo on hämmästyttävän sympaattinen. Tähän omaperäiseen ja katkeranhauskaan sarjaan kannattaa tutustua.

Alkuteos: Maggy Garrisson 3: Je ne voulais pas que ça finisse comme ça (2016)
Käsikirjoitus: Lewis Trondheim
Piirrokset: Stéphane Oiry
Suomennos: Anssi Rauhala
Ladonta ja taitto: Timo Ronkainen
Kustantaja: Sininen Jänis
Paino: Printon Trükikoda, Viro, 2019
ISBN: 978-952-7265-06-2
Kovakantinen, nelivärinen, 48 sivua
Ovh: 20 €

Kuvat © Dupuis ja Sininen Jänis 2019
Sarjan aiempien osien arvioinnit Kvaakissa:

Keskustele Maggy Garrissonista Kvaakissa