Pikkukaupunkitarinoita

Kalervo Kallion Lasinpuhaltaja
Kalervo Kallion Lasinpuhaltaja

Riihimäki merkitsee useimmille vain pakollista seisoskelua rautatieasemalla, kun odotetaan jatkoyhteyttä jonnekin muualle. Mutta toki Riksu on muutakin kuin risteysasema.

Käsipallokaupungin teatteri- ja museo-osaaminen on huomattu valtakunnallisesti. Kirjaston maine on legendaarinen. Tässäkin teoksessa mainittuun Vihreään taloon tullaan kuuntelemaan musiikkia Helsingistä asti. Siinä muutama syy, joiden vuoksi Rakkaan Riksun tekijä Ville Pynnönen (s. 1974) uskoo, että Riihimäki on hänen lopullinen kotikaupunkinsa. Lisäksi Riihimäki on täynnä tarinoita.

Suuri Kurpitsa julkaisi kirjan yhteistyössä Riihimäen kaupungin kanssa.

Ville Pynnönen. Taustan torni on kuvattu albumissa
Ville Pynnönen. Taustan torni on kuvattu albumissa

Rakas Riksu
Tarinoiden sovitus ja piirros Ville Pynnönen
Tarinankertojat Maiju Saarinen, Sanni Rissanen, Ville Pynnönen, Merja Kallio, Juho Taipale, Jukka Laine, Olli Soini, Päivi Yli-Karhula ja Sami Talikka
Taitto Solja Järvenpää
Kustantaja Suuri Kurpitsa
Painotyö Meedia Zone OÜ. Tallinna 2019
Kk, mv, sid., 52 s., 225 X 175 mm
Hinta 15 euroa

ISBN 978-952-7160-32-9

Kramppien ja nyrjähdysten lukijat varmaan tietävät että käsikirjoittaja Pauli Kalliolla on tapana silloin tällöin matkustaa junalla kaupunkiin jota ei tunne ennestään, ja tutustua siihen. Tämän albumin luettuaan Kallio aikoo tutustua Riihimäkeen.

Useamman episodin albumi kertoo juuri tästä. Eteläsuomalaiseen pikkukaupunkiin tutustumisesta. Sisällysluettelon nimet eivät ole käsikirjoittajia, paitsi piirtäjä Ville Pynnönen itse, vaan “tarinankertojia”. Pynnönen on tehnyt juttuihin reippaasti omaa dramatisointiaan.

Kotikaupunkiaan Ville Pynnönen kuvaa hyvin elävästi. Ei pikkutarkasti, eikä aivan oikeinkaan, vaan elävästi. Elämänmakuisesti. Ja ihan kuin kyseessä ei olisikaan kuihtuvan keskustan kylä. Paikat ovat selkeästi tunnistettavissa paikallisille asujaimille. Junalla ohi kulkevat näkevät aina neuvostoliittolaisen näköisen kerrostaloalueen. Sitä ei tässä nähdä.

Kesällä, talvella, yöllä, päivällä. Näin se elämä täällä kulkee. Osa episodeista on irrallisia tapahtumia, toiset käsittävät puoli elämää. On yhden kiireisen työpäivän tapahtumat, yksi liikenneonnettomuus, jopa kummitusjuttukin. On fantasiatarinaa Puputin kulman pupusta ja albumi päättyy kauniin rakkaustarinan alkuun.

Episodien välissä on kokosivun kuvituksia Riksusta. Pari niistä on ajalta ennen Pynnösen syntymää, mutta piirtäjän voisi hyvin kuvitella istuvan Ankkapuiston kulmalla lehtiön kanssa ikuistamassa maisteri Gröndahlia.

Tommi Toija: Eksynyt
Tommi Toija: Eksynyt

Patsaita meillä Riksussa on yllättävän paljon, sanovat toisinaan toispaikkakuntalaiset vieraat. Niitä on mukana albumissa. Kannen massiivinen Lasinpuhaltaja on 60-luvulta, ja takakannen pikkuruinen Eksynyt viime vuodelta, ensimmäinen uusi 50 vuoteen.

Keskustele Ville Pynnösen tuotannosta Kvaakissa.
Hämeen Sanomien artikkeli 23.5.2019