Disneyn hallitus torjui ostotarjouksen

Media- ja viihdejätti Walt Disneyn hallitus hylkäsi yksimielisesti Comcastin ostoaikeet pitäen 66 miljardin taalan tarjousta liian alhaisena. Michael Eisnerin lähtölaskenta Disney-yhtiöstä on kuitenkin jo alkanut.

Disney on ollut viime aikoina hyvin esillä Suomenkin lehtien taloussivuilla. Tammikuun lopussa HS uutisoi näyttävästi Disneyn ja Pixarin välirikosta. Pixaria vetää tietokonevalmistaja Applen legendaarinen johtaja Steve Jobs. Hän kyllästyi kinaamaan Pixarin valmistamien, poikkeuksellisen hyvin menestyneiden, animaatioiden tuottamien voittojen jakamisesta. Economist -lehden mukaan Disney menetti näin tärkeimmän yhteistyökumppaninsa.

Viime viikon tieto kaapeli-tv-yhtiö Comcastin suunnittelemasta Disneyn kaappaamisesta uutisoitiin perjantain Kauppalehdessä otsikolla ”Ankkalinnassa myrskyää”. Tänään Kauppalehti kertoi pikku-uutisessa tapahtumien uusimmista käänteistä.

Myllerrys sai alkunsa oikeastaan vuoden 2003 lopulla. Disneyn hallituksen jäsenet Roy Disney ja Stanley Gold erosivat ja aloittivat ristiretkensä Michael Eisnerin pallin keikauttamiseksi. He yrittivät kääntää yhtiön hallituksen Eisneria vastaan.
Comcastin tekemä tarjous oli erittäin hyvin ajoitettu. Tarkoitus oli käyttää hyväksi Disneyn heikkoa hetkeä, sen sisäistä ristiriitaa. Väitetään myös yhtiön osakkeen arvon valahtaneen poikkeuksellisen alas. Pettyneet sijoittajat arvelevat asian johtuvan huonosta johtamisesta.

Kauppalehden mukaan sijoittajien ärhentely on pakottanut Disneyn hallituksen käynnistämään suunnitelmat yhtiön johdossa 20 vuotta vaikuttaneen Eisnerin korvaamiseksi. Yhtiössä on siis käynnissä sekä taloudellinen että taiteellinen kissan hännän veto. Uutisen dramatiikkaa lisäsi se, että Comcastilla on tiettävästi toimiva ja arvostettu johtoryhmä.
Disneyn taloutta ajatellen luvassa on käänne parempaan. Kiinnostus yhtiötä kohtaan nosti heti viime viikolla sen arvoa pörssissä 14%. Tuore kasvo yhtiön johdossa olisi Roy Disneyn ja Stanley Goldin lisäksi myös sijoittajien mieleen. Ellei Comcast korota tarjoustaan, yhtiön hallitus pääsee rauhassa miettimään tätä asiaa.

Peruuntuneen kaupan suuruusluokasta saa jonkin laisen kuvan, kun vertaa kaavailtua Comcast-Disneytä toiseen mediajättiin. Time Warnerin arvo on 78 miljardia dollaria. Siihen kuuluu Time-lehden ympärillä harjoitettu kustannustoiminta, kaapelijakeluyhtiö, elokuvastudio, tv-tuotantoa ja internetpalveluntarjoaja AOL. Piskuinen sarjakuvakustantamo, DC, yleensä hukkuu tähän massaan niin että se unohtuu mainita. Uusi mediajätti olisi ollut 120 miljardin dollarin arvoinen!

Aiheesta keskusteltiin Kvaakissa jo viime viikolla asiaan liittyvän uutisen tiimoilta