Ahmaturkki koirankuonolaisten jäljillä

Henri Joelan Tarinoita muinaisesta Pohjolasta jatkuu. Hans Ahmaturkki Hopeahuulta jäljittäessään tapaa balttilaisia heimoja.

H. Joela – T. Koivurinne – V. Koskivirta
Tarinoita muinaisesta Pohjolasta – Tharapitan kansa & Kohti Narvaa
Ignis Fatuus 2019
ISSN 2343-4813
48 s. nid., värillinen kansi

Tarinoita muinaisesta Pohjolasta sijoittuu 1200- ja 1300-lukujen Pohjolaan ja Baltiaan. Tunnettuihin historian tiedonmurusiin, kansantarinoihin ja mytologiaan perustuva seikkailusarjakuvakäy läpi näillä seuduin tuolloin meneillään ollutta valtataistelua lännen ja idän välillä. Kauppareiteistä ja -alueista kilpailtiin uskonnon nimissä. Tarinoiden alkukohtana oli Suomeen tehty kolmas ristiretki. Nyt meneillään olevassa toisessa tarinakokonaisuudessa ollaan Baltiassa, jonne saksalaiset perustavat Liivinmaan mongolien heikentämien slaaviruhtinaiden vastusteluista huolimatta.

Tarinat on käsikirjoittanut Henri Joela, ja niitä ovat piirtäneet Joela, Ville Koskivirta ja myöhemmin mukaan liittynyt Tuomas Koivurinne. Hänet tunnetaan aikaisemmin muun muassa Vesa Vitikaisen käsikirjoittamista Hokki ja Isku Porkkalaan -albumeista. Alkupään tarinat voi lukea netistä. Lukeminen onnistuu kohtalaisen hyvin myös älykännykän ruudulta.

Edellisessä osassa koirankuonolaiset veivät Hopeahuulen saksalaisten teurastuskammiosta. Tataari Udutai ja melkein saksalaisten ruokapöytään päätynyt Hans Ahmaturkki päättävät lähteä jäljittämään sudenpäisiä sekasikiöitä pelastaakseen ryöstetyn. Uuden sarjakuvakirjan kahdessa tarinassa ollaan koirankuonolaisten perässä ja tutustutaan alueen asukkaisiin.

Tharapitan kansassa tutustutaan saarenmaalaisiin, jotka eivät ole hylänneet vanhoja jumaliaan. Tharapitaan uskovat ovat kahden tulen välissä: kristinuskoon heitä painostavat niin tanskalaiset kuin saksalaisetkin. Asuinseudut ovat tärkeän kauppareitin varrella, joten saarenmaalaisten vastarinta on vain viivytystaistelua väistämättömän edessä. Kohti Narvaa -tarinassa keskeistä on kauppiasmoraalin valotus. Rahalla sai mitä halusi, jos sitä oli tarpeeksi.

Ihmissusiuskomuksilla on Virossa pitkät perinteet. Niiden sovittaminen osaksi alueelle sijoittuvaa seikkailutarinaa on luontevaa. Jatkossa ehkä selviää miten tekijät ovat koirankuonolaismyytit selittäneet.

Tarinoita muinaisesta Pohjolasta on hyvin historiallisiin kehyksiin istutettua seikkailusarjakuvaa. Tunnetut kehykset ovat laveat, joten käsikirjoittajalle jää hyvin tilaa toimia. Tunnetut yksityiskohdat huomioidaan juonen kehittelyssä hyvin.

* Tarinoita muinaisesta Pohjolasta -sivut
* Kvaakissa voi keskustella muinaisen Pohjolan tarinoista