Vuoden sarjakuvateko on Kuti #50

Tampere Kuplii: Sarjakuvantekijät jakoi Tampereella tunnustuksen ja apurahoja. Vuoden 2018 sarjakuvateko oli Kuti-lehden 50. numero.

Muutaman tuhannen euron suuruisia Pätkä-apurahoja jaettiin 19 tekijälle. Saajajoukko oli nimekäs Mari Ahokoivusta Mikko Väyryseen.

Vuoden sarjakuvateko -palkinto on ulkomuodoltaan jättiläiskokoinen sivellin. Se myönnetään suomalaista sarjakuvakulttuuria edistäneestä teosta, tällä kertaa siis Kuti-lehden 50. numerolle. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa sadas Sarjari ja Muhoksen 24h-tapahtuma.

Sarjakuvantekijöiden hallitus perusteli päätöstään seuraavasti:

Kuti-lehti on julkaisut kotimaista ja kansainvälistä nykysarjakuvaa vuodesta 2006 alkaen. Edellisenä vuonna perustettu Kutikuti ry aloitti ennakkoluulottomasti sarjakuvalehden, jota jaetaan ilmaiseksi museoissa, näyttelyissä, ravintoloissa, sarjakuvatapahtumissa jne. Kuten muissakin ilmaisjakelulehdissä, myös Kutissa on mainoksia, mutta sisältönä sarjakuvataidetta jossa ei ole tehty kompromisseja. Ajatuksena oli tuoda kokeellista nykysarjakuvaa sellaistenkin ihmisten luettavaksi, jotka eivät ehkä muuten siihen tutustuisi.

Kuti ilmestyi alusta alkaen säännöllisesti neljä kertaa vuodessa. Pitkään sanomalehti-tabloidin muotoisena ilmestynyt Kuti muutti formaattiaan aikakauslehtimäiseksi vuonna 2017. Kutin erikoisnumeroissa on nähty teemoina niin feminististä sarjakuvaa, strippisarjakuvia, lasten sarjakuvia tai vanhuksille suunnatun sarjakuvakurssin satoa. Kutikuti ry:ssä on nykyään mukana viitisenkymmentä sarjakuvataiteilijaa, ja se on tarjonnut julkaisukanavan vielä useammalle. Erilaisiin teemoihin keskittyvät numerot ja vierailevat päätoimittajat ovat osaltaan monipuolistaneet julkaisun sisältöä.

Kansainvälisyys on ollut Kutille itsestään selvyys alusta asti. Lehden sivuilla on nähty taiteilijoita monista maista ja suomenkielisten sarjakuvien alaviitteinä on englanninkieliset käännökset. Kuti on ilmestynyt myös eri kielillä, mm. saksaksi ja venäjäksi. Kuti-kollektiivi on tehnyt määrätietoista työtä kansainvälisen verkostoitumisen ja sarjakuvaviennin hyväksi ja on ollut tuttu näky monissa maailman sarjakuvatapahtumissa.

Syksyllä 2018 ilmestyi Kuti-lehden 50. Numero. Sarjakuvantekijät ry:n hallitus on päättänyt myöntää Vuoden sarjakuvateko -palkinnon Kutikuti ry:lle Kuti-lehden 50 numeron kunniaksi. Tinkimättömän ja taiteellisesti kunnianhimoisen sarjakuvalehden julkaiseminen nykyisessä mediamaailmassa on kunnioitettava saavutus.

Kvaak onnittelee!

* Palkittu lehti. Issuu
* Kuti-lehden sivut
* Kvaakissa voi muistella Tampere Kupliita