Sisaret 1918 sai Sarjakuva-Finlandian

Logo: Eeva Laine
Logo: Eeva Laine

Tampere Kuplii: Meeri Koutaniemi valitsi Sarjakuva-Finlandian voittajaksi Reetta Laitisen toimittaman Sisaret 1918 -albumin.

Sisaret 1918 -sarjakuva-albumissa kymmenen sarjakuvataiteilijaa tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Valitut tositarinat ovat peräisin Kansan Arkiston muistitietokokoelmasta sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1918-kokoelmasta. Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea. Kaikki ovat kokeneet sodan omalla tavallaan: rintamalla, vankileirissä, sairaanhoitajana tai silminnäkijänä.

Meeri Koutaniemi perusteli valintaansa seuraavasti:

Äärimmäisen tärkeä näkökulma historiaan, joka on liian usein peitetty, vähätelty tai unohdettu. Kymmenen eri piirtäjän voimakas kädenjälki luo moniulotteisuutta ja syvyyttä suomalaisten naisten vahvoihin henkilökohtaisiin tarinoihin. Koskettava ja taidokas teos on kunnianosoitus naisten läpikulkemalle taistelulle ja historian kuvan moninaistamiselle.

Albumin tekijät ovat aakkosjärjestyksessä Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo.

Sarjakuva-Finlandia tunnustuspalkinto on Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama palkinto, joka myönnetään kotimaiselle tekijälle ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Kvaak onnittelee kaikkia voittajia!