Cronenberg sovittaa Wagneria elokuvaksi

Psykologisista trillereistään tunnettu David Cronenberg kaavailee tekevänsä seuraavan filminsä John Wagnerin kirjoittaman sarjakuvaromaani A History of Violencen pohjalta. Wagnerin tunnetuin luomus on megatuomari Judge “Joe” Dredd.

Vuonna 1949 Pennsylvaniassa syntynyt Wagner on kirjoittajauransa aikana luonut satoja lyhyitä ja pitkiä sarjakuvatarinoita, monet niistä 2000AD-kustantamolle. Osa jutuista on ilmestynyt peitenimen turvin. Wagner on myös John Howard, T.B. Grover, Mike Stott, Keef Ripley, Rick Clark tai Brian Skutter.

Hänen kuuluisin luomuksensa on myös surullisenkuuluisin seurauksin filmattu Judge Dredd. Vuonna 1977 ensiesiintymisensä suorittanut Mega-Cityn kovaotteisin poliisituomari alkoi kehittyä suunnittelupalavereissa Pat Millsin (Marshall Law) kanssa. Yleisöäänestyksen tulos, lukijoiden tahto nähdä tarinoita uudenlaisesta kovasta poliisihahmosta vaikutti lopputulokseen.

Lisäpotkua Dreddille antoivat Likainen Harry sekä Margaret Thatcherin oikeistopolitiikan suosion kasvu. Wagner kiistää, että olisi koskaan kannattanut Dreddin politiikan kaltaisia tuomioita, kyse oli alusta lähtien satiirista. Mega-Cityn yhteiskuntaa kehitettiin demokraattisemmaksi, kun Dreddin luunkova asenne alkoi saada vääränlaista ihailua osakseen.

Hahmon sekä Mega-Cityn ulkonäöstä vastasi Carlos Ezquerra. Mallina toimi David Carradinen Frankenstein elokuvasta Kalmanralli 2000 (Death Race 2000, 1977). Dreddin alati kypärän peittämät kasvot ovat versio termistä ”oikeus on sokea”. Useimmat parhaat Dredd-jutut sekä hahmot, kuten Kirottu maa, Tuomarilapsen etsintä ja Judge Death ovat Wagnerin kynästä lähtöisin.

Myös mm. Batmania tehnyt Wagner kirjoitti ja Vince Locke sarjakuvitti vuonna 1997 tarinan A History of Violence Paradox Press/DC:lle. Kovaksikeitettyyn dekkarityyliin tehty Väkivallan historia kertoo perheenisästä, joka täysin yllättäen tarttuu oman käden oikeuteen. Ravintolassa tapahtuvan hyökkäyksen tekijä saa surmansa isän kädestä. Vastoin omaa tahtoaan perheenisästä tulee tapahtuman seurauksena mediajulkkis. Tarinan edetessä aivan tavalliselta vaikuttaneen miehen taustalta alkaa paljastua tekoja, joista edes hänen oma perheensä ei ole tiennyt mitään.

Väkivaltaisten muodonmuutosten esittämisen ekspertti Cronenberg (Kärpänen, Dead Ringers, Crash, The Spider) on ilmoittanut, että A History of Violence tulee olemaan hänen seuraava elokuvansa. Käsikirjoitussovituksen on laatinut Josh Olson.

Lisätietoa John Wagnerista ja muista 2000AD:n tekijöistä

4 vastausta artikkeliin “Cronenberg sovittaa Wagneria elokuvaksi”

  1. Mistä Judge Dredd -elokuvan ”surullisen kuuluisissa seurauksissa” oikein on kyse?

  2. Ainakin siinä on kyse Stallonesta. Eihän se muutenkaan ollut häävi esitys, mutta Syltty toi mukaan vielä tahatonta komiikkaa. Mun mielestä.

  3. Ja siitä että elokuvantekijät epäonnistuivat lähes täydellisesti Dreddin maailman kuvaamisessa. Ja juonikin oli perus toimintahuttua, vaikka materiaalia olisi ollut parin vuosikymmenen verran.

    En vaadi mitään orjallista tulkintaa, mutta olis sen sentää voinut tehdä hyvin:)

  4. Oheisesta kyseisen sarjiksen kansikuvasta ja sen tyylistä käy ilmi että teos on (ainakin tuo tuossa kuvassa, en tiedä onko alkuperäinen vai uusintajulkaisu) saman kustantajan ja samaa dekkarisarjis-sarjaa kuin se Road to Perdition josta tehtiin Hanks-vehiikkeli.

Kommentit on suljettu.