Robert Saxin kaksi seikkailua

Harrastelijaetsivä Robert Saxille lankeaa tutkittavaksi kaksi uutta tapausta.


Robert Sax 2: Kadotetut paratiisit (2018)

Alkuteos: Robert Sax 2: Paradis perdus, 2016
ISBN: 978-952-5754-73-5

Robert Sax 3: Villa Borg (2019)
Alkuteos: Robert Sax 3: Villa Borg, 2018
ISBN: 978-952-5754-80-3

Teksti: Rodolphe
Piirrokset: Louis Alloing
Väritys: Drac ja Sarah Murat
Suomennos: Anssi Rauhala
Toimitus: Michael G. Nielsen ja Anssi Alanen
Ladonta: Rasmus Kronholm
Kustantaja: Zoom Teufel, Turku
Painopaikka: Liettua
Formaatti: Kovakantinen, värillinen, 48 sivua
Hinta: 20 €

Ranskalainen Robert Sax -jännityssarja sijoittuu 1950-luvun lopun Belgiaan. Päähenkilö Robert Sax on ahdistunut ja itsekeskeinen autokorjaamon omistaja, joka mieluummin tutkii rikoksia kuin pyörittää perimäänsä firmaa. Samat sivuhahmot esiintyvät useassa albumissa: agentti Carol, antikvaarinpitäjä Boon, sihteeri Peg, mekaanikko Raoul ja komisario Martine. Henkilöiden väliset suhteet syvenevät, mutta sarjan kukin albumi seisoo omillaan itsenäisenä seikkailuna. Ensimmäinen kertomus Tapaus Nucleon 58 arvioitiin Kvaakissa täällä.

Kadotetut paratiisit

Komisario Martine kertoo Robertille surmista.
Komisario Martine kertoo Robertille surmista.

Sarjan toinen kertomus Kadotetut paratiisit tapahtuu Brysselissä jonakin 1950-luvun lopun talvena. Yökerhon laulajatar ammutaan kadulle. Robert ryhtyy selvittämään tapausta, koska vuosia sitten hänen vaimonsa tapettiin tai murhattiin samalla tavalla samalla paikalla. Pian selviää, että laulajattaren surma liittyy huumeisiin tavalla tai toisella.

Tarina kuvaa Robertin menetyksen tuskaa puhuttelevasti. Valitettavasti juonessa on hiukan vaikeaa pysyä kärryillä, siinä on joitakin epäuskottavia tapahtumia, ja myös pari olennaista asiaa jää selvittämättä lukijalle.


Villa Borg
Robert ja agentti Carol ovat Borgin huvilalla.
Robert ja agentti Carol ovat Borgin huvilalla.

Kolmannessa albumissa Villa Borg ollaan vuodessa 1959. Ensimmäisestä albumista tuttu CIA:n agentti Carol Barlow pyytää Robertia esittämään aviomiestään salaperäisessä tehtävässä Belgian rannikolla. Robert, joka on ihastunut Caroliin, suostuu mielellään. Rannikolla kirjailija Wilhelm Borgin talolla tuntuu tapahtuvan jotakin kylmään sotaan liittyvää.

Villa Borgin tarina on huomattavasti parempi kuin edellisen albumin, ja se onkin toistaiseksi sarjan paras opus. Käsikirjoittaja Rodolphe pohjustaa tapahtumia rauhallisesti ja vangitsee lukijan otteeseensa.

Albumit yleisesti
Kaikkiaan Robert Sax tarjoaa tyydyttävää salamyhkäisyyttä ja jännitystä, mutta sarjan juonenkuljetus ei ole aina vahvaa, sillä usein asioita vain tapahtuu ilman perusteluita. Erityisen epäuskottavasti viranomaiset, vuorollaan joko Belgian turvallisuuspoliisi taikka CIA, ottavat Robertin asiamiehekseen vaarallisissa ja arkaluontoisissa operaatioissa. Mainittakoon esimerkkinä siitä, että lukijaa ei aina oteta parhaalla mahdollisella tavalla huomioon se seikka, että sihteeri Pegin nimi tulee esille vasta sarjan toisen albumin sivulla 15.

Robert Saxissa parasta on Louis Alloingin näyttävä vanhanaikainen taide. Rakennusten ja autojen vaikuttavan runsaat yksityiskohdat luovat autenttisen 1950-luvun tunnelman. Tietynlaisesta äärirealismista huolimatta taustoista ja hahmoista kuitenkin puuttuvat realistiset varjot. Tästä piirrostyylistä tulevat mieleen muun muassa sellaiset klassikot kuin Alix ja Blake & Mortimer, ja Robert Saxia voi suositella erityisesti näiden sarjojen ystäville.
Tämä kaunis sarja viihdyttää, jos ei takerru juoniin liikaa, ja siihen kyllä näkisi mielellään jatkoa suomeksi. Ranskassa Robert Saxille ilmestyy loppukeväänä neljäs albumi. Suomennos on sujuva ja painoasu hyvä. Kadotettujen paratiisien alkuperäinen ranskankielinen nimi saisi lukea albumin apinalaatikossa.


Keskustele Robert Saxista Kvaakissa