Yllätyskamaa

Rantasalmelainen Joni Ahonen on julkaissut kaksi sarjakuvalehteä. Kahvihetki on tarina kahden naisen kohtaamisesta. YllätyShitti on puolestaan strippejä naisettoman nörttimiehen elämästä.

Joni Ahonen

Kahvihetki
2018

Joni Ahonen
YllätyShitti
2018

YllätysShitin päähenkilöitä ovat Toni ja hänen kissansa Urho. Hieman Karvista muistuttavan Urhon rooli jää stripeissä ohueksi, kaikki lopulta kiertyy 20-vuotiaan nörttimiehen itsensä ympärille. Urho huomataan ainoastaan yksinäisyyden itsesäälin hetkinä, kuten yksin vietetyillä 20-vuotisjuhlilla. Ensimmäisen kerran Toniin on voinut tutustua Ilta-Sanomissa, strippisarja oli kuukauden kotimainen lokakuussa 2017.

Nörtähtäneen Tonin elämä pyörii Nintendon ja nettipornon ympärillä. Nuori mies haaveilee tyttöystävästä, joka osaisi pelata ja tykkäisi oikeanlaisista elokuvista. Sopivan näyttävä ulkokuorikaan ei olisi pahasta. Netin kuva- ja videovarantojen perusteella Tonista Nicole Anistonin mallinen tyttö voisi olla ihastuttavin.

Puolen albumin verran Tonin ajatukset pyörivät opintojen ja ihmissuhteiden haaveilussa. Opinnot koululla etenevät, mutta harjoittelupaikat tuntuvat olevan vain jo alan kokemusta hankkineille. Uskallus tervehtiä luokan kauneinta tyttöä kantaa Tonia monien strippien verran. Kunnes murhe taas tavoittaa.

Kadulla maailman paskuutta pohtiva kohtaa kuukausilahjoituksia esittelevän Ilonan. Toni tarttuu kaksin käsin syntyneeseen kontaktiin, vaikkakin nörttimäisellä tavalla. Ihastuksen synnyttämien tunteiden käsittelyssä kuluu sarjakuvan toinen puolisko. Tarinan loppuratkaisua emme vielä tässä painatteessa näe. Lopussa annetaan linkki sarjakuvablogiin, jossa voi tutustua sarjakuvaan. Mutta tarina ei ainakaan vielä ole siellä edennyt.

Joni Ahosen stripit ovat luontevia ja paketoivat napakasti aihepiiriään. Sarjakuvasta piirtyy uskottava kuva nuoren miehen elämästä ja haaveista.

Ahosen toinen sarjakuva on kokonaisen tarinan kertova Kahvihetki. Senkin aihepiiri on liittyy ihmissuhteisiin ja itsensä tuntemiseen. Kaksi naista kohtaavat lukemisen ja yhteisen kahvihetken merkeissä, joka päätyy päiväkahvitunnelmiin. Juoni on ilmeisimmin tarkoituksella ohut, mutta kohtaamisen toteutus pelastaa tarinan. Ruumiit kietoutuvat toisiinsa kahvin sävyissä.

Aivan nuorimmille lukijoille sarjakuvat eivät sovi, varsinkaan Kahvihetki. Tekijä on ollut myymässä sarjakuviaan muun muassa erotiikkamessuilla, joten siitäkin voi tehdä johtopäätöksiä. Joni Ahonen esiintyy myös lady Cerezana. Hänet mainitaan YllätyShitissä, mutta viattoman Tonin mielikuvissa Cereza on jotakin muuta kuin todellisuudessa.

* YllätyShitti (sarjakuvablogi)