Punainen vaara

Teräsmies – Punatähden poika

Sattumalla voi olla suunnattomat vaikutukset: mikäli Kal-El -vauvan tuhoutuvalta planeetalta turvaan kuljettanut avaruuskapseli olisi tippunut Maan pinnalle 12 tuntia aiemmin tai myöhemmin, olisi lapsi päätynyt eri maahan, kasvanut eri perheessä ja eri kulttuurissa. Mark Millarin tarinassa Teräsmies kasvoi Neuvostoliitossa kolhoosissa ja hänestä tuli Stalinin superase ja apuri.

DC:n Elseworlds-tarinoissa tutut supersankarihahmot on sjoitettu historian eri aikakausiin, tai erilaisiin fiktiivisiin maailmoihin ja genreihin. Ne tarjoavat mahdollisuuden tehdä tarinajatkumosta irrallisia ajatuskokeita, mutta usein ovat tyhjänpäiväisiä ja laiskaa tutun arkkitarinan toistoa, jonkin toisen genren kliseisiin yhdistettynä.

Punatähden poika kuuluu selkeästi onnistuneimpien Elseworlds-tarinoiden joukkoon. Se on tarina ideologioista – mutta kun Mark Millar on kirjoittajana, se on toteutettu viihdyttävässä muodossa, jossa on tukuittain isoja ideoita, rahtunen provokatiivisuutta ja tutut elementit sopivasti uudessa valossa – samaan aikaan modernin kyynisellä asenteella, mutta kuitenkin pikkupojan kiiluvalla mielikuvituksen innolla kerrottuna. Filmimaailman kassamagneeteista iso osa ei sattumalta pohjaa Millarin tarinoihin (Mm. Kick-Ass, Wanted, Logan sekä Kingsman. Myös Avengers-elokuva sai paljon pohjaa Millarin Ultimates-versiolta).

Teräsmies ja Lex Luthor ovat tässäkin tarinassa vihollisia keskenään. Luthor kehittelee Yhdysvaltojen sotakoneistolle tapoja vastustaa supermiehen uhkaa (maailmassa, jossa ei ole muita tunnettuja superolentoja kuin Teräsmies). Batmankovski on neuvostoliittolainen vastarintataistelija, joka pyrkii pistämään Stalinin ja Teräsmiehen johtamalle sortopolitiikalle kampoihin. Millar on saanut mahtumaan 160-sivuiseen sarjakuvaan vuosikymmenien tarinankaaren ilman, että se olisi liiasta ekspositiosta raskas tai hajanainen.

Tarinan alkupuolen on piirtänyt Dave Johnson tussaajanaan Andrew Robinson (tuttu upeasta Viides Beatle -albumista), ja jälkipuoliskon Killian Plunkett tussaajanaan Walden Wong. Siirtymä on yllättävän saumaton, ja kaikki tekevät hienoa jälkeä. Värittäjä Paul Mounts tekee uransa hienointa työtä. Dave Johnson on paremmin tunnettu kansikuvittajana DC:lle, Marvelille ja Dark Horselle, mutta hänellä on myös sarjakuvakerronta hyvin hallussa. Killian Plunkett ei myöskään ole erityisen tunnettu sarjakuvanpiirtäjän, vaan on toiminut pitkään Lucasfilmin suunnittelijana.

Albumi on aiemmin julkaistu samana Antti Koivumäen suomennoksena DC-Spesiaali -lehtenä 2004, mutta kovakantisessa uudessa versiossa värit toistuvat kylläisempinä. Punatähden poika on RW Kustannuksen DC-albumeista kokonaisuutena linjakkain, ja Punatähden poika on Teräsmies-sarjakuvien klassikkoja, joten uusintajulkaisu on perusteltu.

Alkuteos: Superman: Red Son
Käsikirjoitus: Mark Millar
Taide: Dave Johnson, Killian Plunkett, Andrew Robinson, Walden Wong, Paul Mounts
Käännös: Antti Koivumäki
Kustantaja: RW Kustannus
160 s., kovakantinen, 4-v., painettu Italiassa
Julkaisuvuosi: 2018
ISBN: 9788833046679