Viides torni

Savonlinnan rantamaisemia hallitsee Olavinlinna. Onkin luontevaa, että savonlinnalainen Rocken Moll julkaisee keskiaikaista linnaa käsittelevän Janne Luokkasen sarjakuvan.

Janne Luokkanen
Erik Tott ja viides torni
Rocken Moll 2018
ISBN 978-952-69059-1-4
24 s., pehmeäkantinen, mv

Vuonna 1475 Viipurin käskynhaltija, aikaisemmin Ruotsin valtionhoitajanakin toiminut Erik Akselinpoika Tott aloitti uuden linnan rakentamisen Kyrönsalmeen. Sen tarkoitus oli olla pohjoinen suoja venäläisten uhkaa vastaan. Linna palveli sotilastukikohtana 1840-luvulle saakka ja sen tuntumaan kasvoi Savonlinnan (Nyslott) kaupunki. Linnaan ja sen vaiheisiin liittyy monia legendoja ja kansantarinoita.

Useat Savonlinnassa ensimmäistä kertaa vierailevat ihastuvat Olavinlinnaan. Niin kävi minulle 1980-luvulla ja Janne Luokkaselle kuluvalla vuosikymmenellä. Luokkasen ihastuksesta syntyi sarjakuva. Se luo kokonaan uusia legendoja linnan vaiheista.

Olavinlinnassa oli 1700-luvulle saakka viisi tornia. Nykyisin niitä on kolme, jos matalampaa Paksua bastionia ei lasketa. Viidennestä, Pyhän Eerikin tornista, on jäljellä enää rauniot. Linnan keskivaiheilla hyvin näkyvissä olevat tornin perustukset ja ensimmäiset metrit saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Luokkaselle näky on tuottanut synkkiä mielikuvia.

Sanattomassa sarjakuvassa ottivat yhteen linnaan saapuvat ritarit ja pimeyden voimat. Ensin vastaan tulleista elävistä kuolleista selvittiin helposti. Miekoista täytyy siirtyä tykkeihin kun linnan uumenista löytyi jättiläinen. Viides torni syttyi tuleen. Pääpirulaisen tuhoamiseksi piti käyttää muurin tykkejä, ja siitä seurasi isompi pamaus.

Luokkasen suoraviivainen ja selkeä tarina voisi sijoittua mihin tahansa. Paikkaan sitominen tuo siihen mukavaa lisäjännitettä. Mustavalkoinen tussattu piirrosjälki tukee synkkäsävyistä kertomusta.