Puupäähatut Tiina Pajulle ja Sari Luhtaselle

Kuva: Timo Ronkainen.
Kuva: Timo Ronkainen.

Suomen sarjakuvaseura on tänään myöntänyt Puupäähattu-palkinnon kuvittaja Tiina Pajulle ja käsikirjoittaja Sari Luhtaselle.

Palkintoperusteiden mukaan keskeinen syy palkitsemiselle on Pajun ja Luhtasen yhteistyössä tekemä Maisa ja Kaarina. Se ilmestyi vuosina 1987–2015 Anna-lehdessä ja albumisarjana. Maisa ja Kaarina syntyivät Kemin valtakunnallista sarjakuvakilpailua varten vuonna 1986 tehdyn Antiteesi-sarjakuvan pohjalta. Jaetun kolmannen sijan saanut Antiteesi oli Anna-lehteen tehtyä sarjakuvaa tummempi niin sisällöltään kuin kuviltaan.

Annassa Maisa ja Kaarina -tarinoita ilmestyi yli 1300 kappaletta. Niistä koostettiin vuosien mittaan 17 albumia, viimeisin Viimeinen tikki vuonna 2016.”Maisa ja Kaarina on edelleen harvinaisuus, naisten tekemä säännöllisesti vuodesta toiseen ilmestynyt strippisarja. Se on pysynyt naisten omana sarjakuvana”, kiitellään perusteluissa.

Suomen sarjakuvaseura on vuodesta 1972 lähtien jakanut Puupäähattu-palkintoa. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Edellisen kerran Puupäähatut jaettiin kahdelle taiteilijalle vuonna 1998. Tuolloin hatut saivat Markku Paretskoi ja aivan hiljan edesmennyt Pauli Heikkilä.

* Tiedote Suomen sarjakuvaseuran sivuilla
* Kvaakissa voi keskustella Maisasta ja Kaarinasta