Tintti 90 vuotta

Tänään 1929 lähti 20. vuosisata -lehden reportteri Tintti Moskovaan kärkkäänä tyydyttämään lehtensä lukijoiden toiveet ja pitämään heidät ajan tasalla ulkomaan tapahtumien suhteen. Mukaan reissulle tuli sympaattinen Milou-koira.

— Lähetän teille postikortteja, vodkaa ja kaviaaria, lupaa Tintti saattamassa olevalle toimituksen väelle.

Hergén luomassa sarjakuvassa Tintti tavataan vain pari kertaa tekemässä toimittajan töitä. Ulkomaat ja ulkoavaruus sen sijaan tulivat Tintille ja hänen lukijoilleen tutuiksi vuosikymmenten mittaan.

Viimeisen kerran tapasimme Tintin taideväärentäjistä kertovan Aakkostaide-albumin luonnoksissa. Viimeiseksi jääneessä ruudussa väärentäjä Endaddin Akassin vartija on viemässä Tinttiä taidevalimoon, jossa sankarista oli tarkoitus tehdä puristemuoviveistos.

Tänään Brysselissä on Tinttiä muistettu arvovaltaisella Tintti Kongossa -teemaisella seminaarilla. Juhlallisuudet jatkuvat viikonloppuna Hérgen museolla.

Ostavaa yleisöä on muistettu julkaisemalla remasteroitu ja väritetty digitaalinen erikoispainos alkujaan mustavalkoisesta Tintti Afrikassa -albumista. Sen kustantaja on Editions Moulinsart. (esittelyvideo)

Castermanin kustannusjohtaja Benoit Mouchart on juhlauutisissa kertonut, että Peter Jacksonin toinen Tintti-elokuva on tulossa. Ja trilogiaksi aiotun sarjan kolmaskin osa joskus tulevaisuudessa.

Mouchart elättelee toiveita 1960-luvun alussa tehdyn Le Thermozero -käsikirjoituksen julkaisemisesta. Mouchartin mukaan se on valmiimpi kuin jo julkaistu Aakkostaide. Mutta tarkempaa Mouchart ei osannut kertoa elokuvan tai käsikirjoituksen aikatauluista.

Päivän uutisissa on muistettu myös Kongon-seikkailun pimeämpiä puolia, kolonialismia ja rasistisia asenteita.

Suomessa Tintin syntymäpäivää ovat muistaneet Keskisuomalainen-konserni ja Svenska Yle. Vega Dagin haastattelussa Severi Nygård piti Tintin suosion salaisuuksina helppolukuisuutta, mielenkiintoisia aiheita ja 1900-luvun historian dokumentointia.

Kvaak onnittelee 90-vuotiasta!

* Tintin.com