Bouncer keskellä kostoja

Boucq/Jodorowsky: Bouncer 5: Susinaaraiden saalis

Tylyn Bouncer-länkkärin viidennessä osassa Susinaaraiden saalis sulkeutuu kolmen peräkkäisen albumin mittainen tarinakaari.

Kertomus rakentuu usean eri kostohankkeen ympärille. Eräs intiaani murhaa myrkkykäärmeiden avulla Barro Cityn kaupungin merkkihenkilöitä kostona heimonsa joukkoteloituksesta. Saluunan järjestysmies Bouncer puolestaan yrittää kostaa kahden ystävänsä kuolemat, joita hän ikäväkseen oli myötävaikuttamassa. Samaan aikaan roistojoukkio koettaa kostaa Bouncerille ja kaupunkilaisille kumppaniensa surmat.

Tarinassa esiintyy kolme naista, kaupungin naispuolinen uusi pyöveli, oopiumiluolan kiinatar ja suurmaanomistajan naisystävä, joiden julman vihan kohteeksi Bouncer joutuu tahtomattaan. He näkyvät albumin kannessa ja ovat albumin nimen susinaaraita.

Bouncer, haavoittunut intiaani ja mustasukkainen kiinatar.
Bouncer, haavoittunut intiaani ja mustasukkainen kiinatar.

Sarjakuva on tehty laadukkaasti, mutta on yksipuolinen. Albumin heikointa antia on juoni, joka on liiaksi kostamista. Ihmisten kurjuus ja julmuus ja liioitellut ruumismäärät alkavat kuvottaa.

Juonenkäänteissä on yllätyksiäkin. Neljännessä albumissa paljastui Bouncerin isä, ja nyt seuraa toinen iso yllätys. Kuitenkin ilman mukaan siroteltua kiinalaista mystiikkaa ja intiaanifilosofiaa albumin tarina olisi tylsä ja vastenmielinen. Käsikirjoittaja Alejandro Jodorowsky nostaa väkivaltaisen Barro Cityn rinnalle vastakohdaksi Amerikan alkuperäisasukkaiden rauhanomaisen ja luontoa palvovan yhteisön.

Francois Boucqin näyttävä äärirealistinen taide miellyttää silmää. Kuvakulmat ovat monipuolisia ja elokuvamaisia. Maisemat ja taustat on loihdittu viitseliäästi. Omituisesti vain ihmisten kasvoissa esiintyy tasapaksuutta ja jäykkyyttä; edes miehiä ja naisia ei aina erota toisistaan.

Bouncer-sarjaa voi suositella realistisen piirrosjäljen ystäville, vaikka itsetarkoituksellisen karkea tarina ei miellyttäisikään.
 
 
Bouncer-sarjan aiemmat suomennetut osat:
 
1 Kainin silmä (arvostelu Kvaakissa)
2 Armottomien laupeus
3 Käärmeen oikeus (arvostelu Kvaakissa)
4 Pyövelin kosto

Alkuteos: Bouncer Tome 5: La Proie des Louves, 2006

Väritys: Sébastien Gérard ja Francois Boucq
Suomennos: Heikki Kaukoranta
Kustantaja: Jalava, 2018
Paino: Tallinna Raamatutrükikoda
Formaatti: Värillinen, pehmeäkantinen
Koko: 235×312 mm, 64 sivua
Ovh: 23 €
ISBN: 978-951-887-576-8