Hulluttelua ja irtoperseitä

Sam Henderson
Taikapilli
Sininen Jänis 2018

Amerikkalaisen humoristin Sam Hendersonin (s. 1969) suuri yleisö tuntee lähinnä Paavo Pesusienen käsikirjoittajana. Hendersonin omin ilmaisumuoto on kuitenkin ollut jo pikkupojasta lähtien sarjakuva. Hän julkaisi ensimmäiset omakustannelehtensä jo vuonna 1980, ja vuonna 1993 ilmestynyt Magic Whistle on edelleen hänen tunnetuin julkaisunsa. Samalla nimellä on sittemmin julkaistu useita eri sisältöisiä teoksia, ja tällä nimellä kulkee myös Sinisen Jäniksen suomennoskokoelma Taikapilli. Suomennos, ladonta ja taitto on kollektiivisesti kustantajan nimissä.

Hendersonin sarjakuvat ovat viihdettä parhaimmillaan. Äkkiväärät ja absurdit tilanteet toistuvat tarinasta toiseen. Välillä Henderson tekee pidempiä kertomuksia, välillä tarjolla on lyhyempiä pläjäyksiä. Toistuva teema on huumorin repiminen perseestä. Avaustarinassa päähenkilön pyllystä löytyy sadan euron seteleitä, jotka myöhemmässä vaiheessa osoittautuvat väärennetyiksi. Kokoelmassa muun muassa perse tulee varastetuksi, käy perselääkärillä ja on maksavan yleisön aggressioiden purkukohteena.

Sinisen Jäniksen julkaisemassa kokoelmassa on sarjakuvia 1990-luvun alusta aina vuoteen 2015. Otos on rosoisuudessaan mainio ja antaa hyvän kuvan Hendersonin vinksahtaneesta huumorista. Muutama hahmo on saanut toisia isomman roolin. Gunther Bumpus lukitsee itsensä ulos ja yrittää sisään kissanluukun kautta, mutta jumittuu pitkiksi ajoiksi. Luukussa kiinni oleva perse kiinnittää kaikenlaista huomiota ja kiusanteon halua. Lopulta luukkuun juuttunut Bumpus julistetaan historialliseksi muistomerkiksi.

Kaiken perseilyn vastapainoksi Henderson vitsailee ruumiin etupuolella samalla korkeudella olevista vehkeistä. Koolla on merkitystä, todetaan useammassa vitsissä. Tämän sarjan vitsien huipentuma on Paul Purd. Paremmin hänen tunnetaan miehenä, jolla on maailman isoin penis. Mutta takapuoli on Hendersonin tärkeämpi puoli. Myös amerikkalaisen komiikan historioitsijana tunnettu Henderson tarjoaa selityksen perseen valtavaan korostamiseen. Kaikilla on perse! Takapuoli on takuuvarma yleisön suosikki!

Julkaistu aikaisemmin Sarjainfossa 2/2018.