Varsinais-Suomen taidepalkinto Turun Sarjakuvakaupalle

Turun Sarjakuvakauppa on saanut vuoden 2018 Varsinais-Suomen taidepalkinnon.

Turun Sarjakuvakaupan juuret ovat Petteri Ojan vuonna 2007 perustamassa Underground Ullakossa, joka laajeni Turun Sarjakuvakaupaksi tammikuussa 2010. Kauppaa olivat perustamassa Petteri Oja, Ossi Hiekkala, Aleksi Laine, Milla Paloniemi, Tapio Peltonen, Tommi Piirainen, Jouko Pukkila, Niko Ranta ja Maijastiina Vilenius.

Sarjakuvakaupan ohessa Petteri Oja harjoittaa myös kustannus- ja kirjanvälitystoimintaa laajimman mahdollisen valikoiman periaatteella. Kaupan yhteydessä toimiva sarjakuvatukku välittää esimerkiksi useimpien pienkustantamoiden julkaisut kirjastoihin ympäri Suomea.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta painottaa, että

”sarjakuvan taiteellinen luonne itsenäisenä, myytävänä julkaisuna tarvitsee tuekseen kaupallisen toimijan tekijän ja lukijan välille. Suomessa tämän tehtävän hoitaa – kirjamyynnin edelleen jatkuvan murroksen myötä – yhä useammin Turun Sarjakuvakauppa. Ilman sitä moni kotimainen sarjankuvantekijä jäisi ilman sopivaa myynti- tai levityskanavaa.

Muista kirja-alan kaupallisista toimijoista poiketen Turun Sarjakuvakauppa ei rajaa valikoimaansa esimerkiksi myyntilukujen, oletetun taiteellisen arvon tai tyylilajin perusteella, vaan antaa kaikille tekijöille tasapuolisesti mahdollisuuden saada teoksensa lukijoiden ulottuville.”

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on alueellinen osa Taiteen edistämiskeskusta. Varsinais-Suomen taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Viime vuonna palkinnon sai kuvataiteilija Saara Ekström. Palkinto on 5000 euroa ja se maksetaan Veikkauksen tuotosta.

* Turun Sarjakuvakauppa