Stan Lee ei jaksa enää

Edesmennyt Stan Lee (1922-2018) on saanut muistelemaan. Marvelin universumi ja supersankarit ovat olleet monille tärkeitä.

Stan Leen kuolema on saanut lähes kaikki mediat ja monet ihmiset kirjoittamaan. Suomessa nekrologi on julkaistu niin Ylen sivuilla kuin Helsingin Sanomissa. Suru-uutisesta kertoi ensimmäisenä eilen TMZ. Tytär vahvisti isän lähteneen.

Kvaakissa korkeaan ikään ehtineen Marvel-mogulin tekemisiä on jo vuosia seurattu otsikolla Stan Lee se vaan jaksaa ja jaksaa ja… ”Nyt ei enää”, totesi sarjakuvatoimittaja Vesa Kataisto uutisen kuultuaan.

Lee aloitti uransa sarjakuvien parissa jo 1930-luvulla. 18-vuotiaana hän oli jo kustannustoimittaja. Tahti kiihtyi 1960-luvulla kun Lee oli muuttamassa kustantamon nimeksi Marvelin. Yhdessä piirtäjien kanssa hän loi Ihmeneloset, Hämähäkkimiehen ja lukuisan joukon muita supersankareita. Lee johti sarjakuvatuotantoa vuoteen 1972 kunnes hänestä tuli kustantaja. Samalla hän lopetti käsikirjoittamisen.

1980-luvun alussa Lee muutti Kaliforniaan tavoitteenaan paremmat elokuva- ja tv-tuotannot. Kun sarjakuvien suosio alkoi laskea, niin Lee piti huolen hahmojensa siirtymisestä uusien medioiden pariin. Lee oli paikalla kertomassa elokuvantekijöille mikä hahmoissa oli oleellista.

Lukuisat Marvelin hahmoja näytelleet ja muut kuuluisuudet ovat kiitelleet Stan Leetä hienoista tarinoista. Somessa on jaettu paljon Leen 1960-luvulla kirjoitusta, jossa hän puhui ennakkoluuloja vastaan ja suvaitsevaisuuden puolesta. ”Ennemmin tai myöhemmin meidän on opittava arvioimaan ihmisiä heidän omien ansioidensa mukaan. Ennemmin tai myöhemmin … meidän täytyy ottaa sydämeemme suvaitsevaisuus.”

Marvelin universumi jatkaa eloaan. Ja tulemme vielä näkemään luojan itsensä cameo-roolissa valkokankaalla.