Oodin ensimmäinen kirja hyllyssä

Helsingin uuden keskustakirjasto Oodin avajaiset lähestyvät. Ensimmäinen kirja on hyllytetty tänään. Kunnian sai Timo Mäkelän Emil ja Sofi (Arktinen Banaani 2005).

Helsingin keskustakirjasto Oodin (Helsingfors centrumbibliotek Ode) avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018. Ovet avautuvat klo 8, ja avajaisohjelma alkaa klo 14. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen lisäksi avajaispäivänä kuullaan pormestari Jan Vapaavuoren, apulaispormestari Nasima Razmyarin ja Oodi-Oden johtaja Anna-Maria Soininvaaran puheenvuorot. Oodin avajaisissa nähdään kaksi tilausteosta: koreografi Hanna Brotheruksen Oodi metsälle -teos sekä harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen sävellys Ultra Organ Oodille.

Oodin ensimmäinen kirja Emil ja Sofi on yhden yön muisto Helsingistä kesältä 1909. Venäjän hallinnon alla elävä Helsinki on elinvoimainen taiteilijoiden, mesenaattien, kauppiaiden ja rikollisten kaupunki. Historiallinen Helsinki herää Timo Mäkelän sarjakuvassa henkiin kuin elävä maalaus. Tarkka ajankuva ja suvereeni sivellintyöskentely luovat taustan Emilin ja Sofin rakkaustarinalle, joka on samalla rakkaudentunnustus pääkaupungillemme.

Signe Branderin valokuvista innoitusta hakenut sarjakuva-albumi on mitä oivallisin valinta Oodin ensimmäiseksi hyllytetyksi kirjaksi.

* Oodin avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä
* Invigningen av Ode firas på självständighetsdagsafton och självständighetsdagen

* Reima Mäkinen haastatteli Timo Mäkelää 2005 Emilin ja Sofin tiimoilta
* Kvaakissa on keskusteltu Mäkelän sarjakuvista