Sarjakuvan Game of Thrones

Sarjakuvan Game of Thrones – kaikkien aikojen viikinkisarja vihdoin albumeina suomeksi! Euroopan suosituimpien sarjakuvien kärkijoukkoon kuuluva Thorgal on suuri saaga, jonka päähenkilö on kaukaa avaruudesta Maan kamaralle saapunut viikinkisankari.

Viikinkiretkikunta joutuu myrskyyn keskellä aavaa merta ja löytää pienen lapsen oudon aluksen kyydistä. Lapsi saa nimekseen Thorgal. Hänestä kasvaa mestarillinen jousimies, joka vannoo uupumatta vapauden ja oikeudenmukaisuuden nimiin. Thorgal haluaa vain elää rauhassa läheistensä kanssa – mutta hänen kohtalonaan on joutua jumalten koeteltavaksi. Seikkailujensa myötä Thorgalille valkenee vähitellen hänen alkuperänsä huikea salaisuus…

Thorgal 1 – Lumoojattaren kosto
Alkuteos Thorgal 1 – La Magicienne Trahie
Käsikirjoitus Jean van Hamme
Piirrokset Grzegorz Rosinski
Käännös Saara Pääkkönen
Kustantaja WSOY
Painettu EU:ssa
Hinta 18,95 euroa
Pk, nid., 48 s., 280 X 215 mm
© ÉDITIONS DU LOMBARD (DARGAUD-LOMBARD S.A.) 1988, by van Hamme, Rosinski
Suomenkielinen laitos © Saara Pääkkönen ja WSOY 2018
ISBN 978-951-0-43760-5
Cet ouvrace a bénéficié du soutien des Programmes d’aide à la publication de l’Institut français.

Thorgalin pitkäksi venähtänyt saaga alkoi vuonna 1977 belgialaisessa Tintin-lehdessä. Tämä ei ole viikinkisoturin ensimmäinen esiintyminen Suomessa. Mustanaamio-lehti aloitti sarjan julkaisemisen jo vuonna 1995. Sarjan julkaisu oli katkonaista, ja lehti aloitti sarjan alusta vuonna 2008. Mustanaamio lopetettiin vuonna 2010 ja sarja jäi taas kesken.

Sarjan käsikirjoittajalta Jean van Hammelta (s. 1939) on nähty suomeksi muitakin sarjakuvia, ja niistäkin pidemmät, Largo Winch ja XIII ovat jääneet kesken. Toivottavasti tämä ei jää. Yksittäinen albumi Kuoleman varjossa ilmestyi suomeksi ensimmäisenä, vaikka sillekin tehtiin jatko-osa 20 vuotta myöhemmin, ja albumin nimikin oli ”20 vuotta myöhemmin”. Thorgalin piirtäjän, puolalaisen Grzegorz Rosinskin (s. 1941) kanssa tehty Chninkel ja suuri voima oli myös yksittäinen teos, ja sillä on yhteys Stanley Kubrikin elokuvaan 2001 – avaruusseikkailu.

Ensimmäisen, nyt julkaistun albumin takakansi kertoo että Thorgalin alkuperä on jotain muuta miltä albumin sisältö ensin näyttää. Pieniä vihjauksia tulevasta fantasiasisällöstä on ensimmäisessä tarinassa, mutta ne jäävät vielä tässä vaiheessa vihjauksiksi, ja jos sarja olisi loppunut lyhyeen, oltaisiin ne voitu kuitata viikinkien taikauskona. Toisessa tarinassa tavataan ajan unohtama laakso, josta tuskin Thorgal jälkeenpäin kertoo kenellekään, koska kukaan ei uskoisi.

Vähän vielä tässä vaiheessa vanhanaikaista, ja nuoremmalle lukijakunnalle suunnattua seikkailua on tämä ensimmäinen albumi, mutta tästä on hyvä aloittaa seuraaminen. Tietenkin albumikoko on aina edukseen, Mustanaamion pienempään kokoon verrattuna. Käännös ja painatus ovat erinomaisia.

Jatkossa seikkailuun ja fantasiaan yhdistetään vaikka kuinka monia erilaisia elementtejä, on kauhua, mustaa draamaa, science fictionia ja viikinkijumalia.

Seuraava albumi on tulossa helmikuussa 2019 ja kolmaskin jo toukokuussa. Eli julkaisutahti on ilmeisen ripeä. Neljännestä albumista alkaen alkaakin tulla pidempiä, useamman albumin kokonaisuuksia. Thorgalia on alkukielellä julkaistu jo 35 albumia, ja seuraava tulee vielä tänä vuonna. Lisäksi on olemassa vielä kolme eri spinoff-albumisarjaa Thorgalin maailmasta.

Thorgalin albumeja on myyty eri kielillä 14 miljoonaa kappaletta, joten se on Tintin jälkeen kaikkien aikojen suosituin belgialainen sarjakuva. Elokuva on tekeillä.

Keskustele Kvaakissa Thorgalista.