Jouko Nuora rymyretkellä

Jouko Nuoran omaelämäkerrallinen Kultainen nuoruus on edennyt kolmanteen osaan. Nyt lennetään New Yorkin kautta Espanjaan testaamaan kuinka kauan Visa-kortilla riittää luottoa.

Jouko Nuora
Espanjalainen saunaretki
PeneLopez, 2018
ISBN 9789526799841
112 s., osin värillinen, pehmeäkantinen

Edellisen albumin Kultainen nuoruus 2 lopussa 22-vuotias postinkantaja Jouko Nuora sai Visa-kortin. Nuora tarjoilee baarissa auliisti kierroksia ja suunnittelee matkaa New Yorkiin Suomessa vaihto-oppilaana olleen Brianin luokse. Espanjalainen saunaretki alkaa, kun suunnitelmat käyvät toteen. Finnairin koneen peräosassa sai tupakoida, lennon hintaan kuului juomatarjoilu ja nousun ajaksi viereen istui uhkea lentoemäntä. Asiat vaikuttivat olevan mallillaan.

Perillä New Yorkissa todellisuus oli toinen. Brian asui Long Islandilla keskiluokkaisessa lähiössä, eikä ollut lainkaan kiinnostunut lähtemään baarikierroksille. Pian Brian heitti Nuoran nurkistaan. Nukkumalähiössä oli vaikea viritellä bilemeininkiä. Kun viimein löytyi taksi, joka huoli käteisettömän Nuoran kyytiinsä, niin suunnattiin lentokentälle. Typerä Amerikka saisi jäädä ja lähdettäisiin Espanjaan.

Marbellasta löytyi parikymppiselle nuorelle miehelle sopiva menomesta. Turha jäykkyys ei vaivannut menevän nuoren elämää kuin korkeintaan siestan aikana. Onneksi ainakin yksi baari oli auki myös iltapäivän kuumimpien tuntien aikana. Pian avokätinen Jouko tunnettiin laajasti ja taksikuskit tutustuttivat hänet paikalliseen saunakulttuuriin.

”Miten mä annoin taksikuskin ajaa mut saunomaan keskellä päivää… Ilmankin on kauhea hiki” ihmettelee Nuora. Espanjalainen sauna osoittautui aivan erilaiseksi palvelulaitokseksi kuin suomalainen. ”Kaikkea pitää kokeilla”, tuumi Nuora ja antautui bordellien riemuihin.

Jouko Nuora rakentaa muistoistaan jäntevän kertomuksen. Muistelusten alkupuolen lukija jännittää milloin Visan luottoraja ylittyy ja kortti päätyy leikattavaksi. Leveä elämä loppuu sivulla 48 illallisella brasilialaisen amatsoni Noelin (artistinimeltään Ingrid) kanssa. Seitsemän sivua myöhemmin kortti leikataan lopullisesti.

Käytettävissä olevan rahan niukentuessa elämä Espanjassa muuttuu, mutta vaiheittain. Suomen suurlähetystössä Madridissa ei olla kiinnostuttu Nuoran tilanteesta. Konsulikyytiä kotiin ei tuolloin, eikä nytkään ole olemassa. Rahattomana maailmasta näyttäytyy esiin kokonaan toinen puoli. Nuoran muistelut (ja kyllä kaikki on totta, kuten muistutetaan) ovat mainiota ajankuvaa 1980-luvulta. Piirrosjälki luontevan tarkkaa ja aikarajauksella on saatu aikaan täysi tarinan kaari.

* Kultaisen nuoruuden aikaisemmat osat on arvioitu täällä ja täällä
* Kvaakissa voi keskustella Nuoran muistelmista ja sarjakuvista