Muistijälkiä

Suvi Ermilä jatkaa toisessa teoksessaan Jälki esikoisesta tutuilla teemoilla. Jäljen neljässä tarinassa lapsuudessa ja nuoruudessa koettu jättää pysyvän muiston.

Suvi Ermilä
Jälki
Suuri Kurpitsa, 2018
ISBN 978-952-7160-28-2
112 s., mustavalkea, pehmeäkantinen

Suvi Ermilän esikoisteoksessa Hauho (Suuri Kurpitsa 2017) sukua oli saaressa viettämässä kesää. Perheen pienimmäisen mieleen piirtyi muistoja, joiden varaan albumi rakentui. Tekijän toisessa teoksessa ovat myös muistot tärkeässä osassa. Novelleissa muun muassa jäävät varpaat kivuliaasti polkupyörän pinnojen väliin.

Kolmen tarinan muistot ovat kiusallisia tai kivuliaita. Viimeisessä tarinassa ollaan mökillä, jossa aika on seisahtunut. Elämässä on jotakin pysyvääkin, ainakin maisemat, mökin verhot ja ilmapuntari. Ja kasvihuoneessa kasvavat kyssäkaalit.

Ermilä oli mukana Yleisradion suomalaisia sarjakuvataiteilijoita esittelevässä tv-sarjassa Sarjakuvaelämää. Ohjelma paljasti Ermilän olleen Matti Hagelbergin opetuksessa Aalto yliopistossa, ja vaihtaneen tussin lyijykynään opinnäytetyön tekemisen jälkeen. Vaihtoa tekijä perusteli sillä, että hänen runsaalla tyylillään tussilla ruudut menivät tukkoon.

Melko tummanpuhuvia ja täyteen varjostettuja ovat Ermilän lyijykynälläkin tekemät Jäljen ruudut. Grafiitti välittää harmaata ja arkista olemista, mutta samalla valon ja varjon loputonta monimuotoista leikkiä. Myös Ermilän opinnäytteen nimi oli Jälki. Luultavasti uutuus sisältää osin samoja omakohtaisia tarinoita.

Muuttuuko muisto kun sen kertoo tarinana? Mitä tapahtuu kuin voimakkaan tuntekokemuksen sarjakuvittaa? Ermilälle pienten tarinoiden kertominen on kiinniottamista taustalla vaikuttavista paljon suuremmista koko elämää muuttaneista asioista. Ruutujen runsas täyttäminen vaikuttaisi palvelleen jonkinlaisena itseymmärryksen lisäämisenä. Pieni tarina on mahdollistanut ison asian hahmottamisen. Noiden isompien juttujen paikalle lukija voi asettaa omia lapsuuden hahmottomia mörköjä.

Ermilän tunnelmia ja tunteita välittäviin tarinoihin kannattaa tutustua sen, jolle on jäänyt lapsuudesta jokin iso asia vaivaamaan. Jälki tarjoaa mahdollisuuksia omien ajatusten selvittelyyn. Ja samalla saa tukea tekijän kokemasta.

* Kvaakin arvio Hauhosta